Американският гигант Apple разпространи съобщение за виртуално събитие на 10 ноември - без да уточни темата. Очакването обаче е компанията да представи новите си Mac компютри, базирани на ARM процесори.

Едно от ключовите предимства на компанията от години е употребата на собствени процесори. Това позволява да настроят максимално добре софтуера си спрямо тях и така да произвеждат по-ефективни устройства.

iPhone и iPad са със свои процесори от самото си създаване, но през 2005 г. Apple се отказа от PowerPC процесорите за своите Macintosh устройства и мина на Intel.

Процесорите на Intel стават все по-скъпи през последните години, а наскоро техният основен конкурент AMD ги задмина в съотношението цена-мощност. 

Затова Apple обяви, че ще минава на свои процесори с ARM архитектура. 

Очаква се на 10 ноември компанията в Купертино да представи нови лаптопи и десктоп системи. 

Продажбите на Mac бяха най-успешни по време на пандемията. iPhone не се справи толкова добре, тъй като приоритет за потребителите бяха устройствата, от които може да се работи у дома. Нова линия Mac компютри е ключов компонент от каталога на компанията сега, в началото на втори локдаун в много страни по света.