Подобно на предшественика си от кабинета "Борисов" 1 - Николай Младенов, външният министър в кабинета "Борисов" 2 - Даниел Митов започва прочистване на министерството от бивши служители на службите на комунистическия режим. Но тихо и без скандали.

Става въпрос предимно за назначения в мандата на кабинета на Пламен Орешарски. По негово време бяха реабилитирани десетки такива дипломати, като според президента Росен Плевнелиев дори 90% от директорските постове в МВнР са дадени на агенти на ДС. 

Една от първите стъпки, които се очаква да предприеме Даниел Митов е промени в устройствения правилник на министерството. Възможно е да се започне с премахването на фигурата на потоянния секретар - най-висшата професионална длъжност в министерството, считана и за най-политическата, сподели източник от ведомството. По закон в ръцете на постоянние секретар са и кариерното развитие в дипломатическата служба, и кадровия подбор. Такава длъжност няма в другите министерства, които се задоволяват само главен секретар, отговарящ за техническите въпроси като материалното обезпечаване, капиталовите разходи и пр. и с политически кабинет, който съответно взима и политическите решения. 

Ала Георги Димитров

Във ведомството не на шега подхвърлят, че е това би било промяна ала "Георги Димитров". Като тук става въпрос за бившия постоянен секретар на МВнР Георги Димитров (агент на Първо и Второ главно управление на ДС под имената "Антон" и "Боил"), назначен с идването на Кристиан Вигенин (БСП) начело на министерството. Димитров бе освободен веднага от Митов, въпреки че по закон заемащият този пост има 4-годишен мандат. Мотивът бе, че още с назначаването си не е отговарял на изискванията - две последователни години оценката за работата му е била тройка, а условието е да е поне двойка при най-висока оценка единица. Освен това бил в управата на търговско дружество.

Сега бившият постоянен секретар съди МВнР за неправомерно уволнение. "Дори и да спечели делото, не е ясно като се върне ще я има ли тази длъжност "постоянен секретар"...", коментира източник от ведомството.

От опит

Георги Димитров вече има едно спечелено дело срещу ведомството като посланик в Сърбия. Заедно с титулярите на мисиите ни в Холандия и Гърция - Златин Тръпков и Андрей Караславов, той успя да спечели дело за неправомерно прекратяване на задграничната му командировка. Тримата бяха част от "акцията" на външния министър от времето на първия кабинет "Борисов" - Николай Младенов, по отзоваването на дипломати на мандат, работили за ДС.

Тази политика на разчистване на служители от службите на комунистическия режим от мисиите ни щял да продължи и Даниел Митов. Иначе самият той като служебен министър даде заявка, че няма да има тежки кадрови промени вътре във ведомството. 

Публична тайна

Публична тайна е, че в част от мисиите ни зад граница, на ниво среден ешелон, бяха изпратени множество служители на ДС, а десетки други преназначени в централното управление в София. За това не е нужен президентски указ и по време на кабинета "Орешарски" бивши ДС служители бяха реабилитирани с мотива, че експертизата им на дипломати от кариерата трябва да бъде използвана.

Така например Валентин Радомирски, разузнавач към Генералния щаб на БА, замина като неакредитиран посланик - зам.-шеф на мисията ни в Молдова. Златин Тръпков (също разузнавач), замества Светослав Спасов (бивш депутат от НДСВ и съветник на Бойко Борисов като премиер) в представителството ни в ОССЕ. 

Кариерно развитие

Говорителят на МВнР при Вигенин Ивайло Кашканов пък бе преназначен на друга длъжност и повишен в ранг. Кашканов бе служител в посолството ни в Белград по време на мандата на Георги Димитров. 

Междувременно братът на Димитров Стефан Димитров също бе повишен в ранг, в случая "съветник" и то предсрочно. Стефан Димитров бе консул в Бон, Германия.

Иван Генов, бивш дипломат в мисията ни в Москва, съосновател на партия "Българската левица" и соцдепутат в 7-ото ВНС, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС и Климент Пръмов, син на Иван Пръмов (секретар на ЦК на БКП и бивш земеделски министър) и съпруг на ексшефката на БНТ Уляна Пръмова пък бяха възстановявени на служба във Външно по тяхна молба.

За последните четирима няма информация да са работили за ДС, но пък веднага минаха в графата БСП назначения.

Все пак Даниел Митов запази на поста му главния секретар, назначен като такъв при предшественика му Вигенин - Веселин Вълчев. От 2009 г. до 2013 г. Вълчев бе посланик в Кипър. В периода 2005 - 2009 г. - началник на кабинета на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Днес Калфин (АБВ) е вицепремиер и социален министър в коалиционното правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепяно от Патриотичния фронт и АБВ.