"Хизбула" потвърди, че нейният лидер Хасан Насрала е бил убит и се зарече да продължи битката срещу Израел, предаде Ройтерс. Това се случи в ранния следобед в събота и часове, след като новината беше оповестена от израелската армия.

По-рано началникът на генералния щаб на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) ген. Херци Халеви обеща да "достигне" всеки, който заплашва страната му.

"Не сме изчерпали всички средства, с които разполагаме. Посланието е просто: който и да заплашва гражданите на Израел, ние ще знаем как да го ударим", подчерта генералът в изявлението си, цитиран от световните медии.

Малко по-рано в събота сутрин Израел обяви, че лидерът на "Хизбула" е бил убит.

"Хасан Насрала е мъртъв“, обяви в социалната мрежа "Х" говорителят на израелска армия, подполковник Надав Шошани. Друг говорител, капитан Давид Авраам, е потвърдил пред Франс прес, че лидерът на "Хизбула" е бил "ликвидиран".

Насрала оглавяваше шиитската организация в продължение на над три десетилетия, припомня Асошиейтед прес, на която се позовава БТА. Според съобщението той е бил убит с прецизен въздушен удар по време на среща на ръководството на "Хизбула" в южните предградия на ливанската столица.

Засега няма официално изявление от организацията за съдбата на нейния лидер - над 15 часа след опустошителния израелски удар по южните предградия на Бейрут, който според израелската армия е бил насочен срещу "централния щаб на "Хизбула".

Според източник на АФП, близък до проиранското движение, контактът с Насрала е изгубен от снощи насам.

64-годишният духовник е обект на истински култ към личността в Ливан, където той е най-влиятелният човек. Той живее в нелегалност и рядко се появява на публични места, припомня АФП.

"По време на 32-годишното си управление като генерален секретар на "Хизбула" Хасан Насрала беше отговорен за убийството на множество мирни граждани и израелски войници, както и за планирането и изпълнението на хиляди терористични актове", подчертава израелското командване.

"Той беше отговорен за ръководството и изпълнението на терористични атаки по цял свят, при които бяха убивани мирни граждани от различни националности. Насрала беше основният стратегически лидер и вземаше основните решения в организацията", добавят израелските въоръжени сили. 

Убийството на 64-годишния шиитски духовник, ако бъде потвърдено, би бил един от най-тежките удари, нанасяни някога на "Хизбула" от Израел, отбелязва ДПА. Би било трудно да се предскаже как ще реагира организацията или какви биха били последствията от него за региона като цяло.

Насрала се присъединява към "Хизбула" ("Партията на Бог") през 1982 г. След като Израел убива предшественика му Абас ал Мусауи през 1992 г. той става лидер на групировката и я превръща в страховита военна сила, като спомага за установяването на много тесни връзки с иранската Революционна гвардия, която е най-важният поддръжник и снабдител на групировката.

През 2000 г. той стана свидетел на изтеглянето на израелските войски от Южен Ливан, окупиран през 1982 г., и ръководи "Хизбула" по време на израелското нахлуване през 2006 г., което той определя като "божествена победа" за неговата организация.

Израелските въоръжени сили добавиха, че при вчерашния удар в Бейрут е бил убит и Али Караке, командващ на южния фронт на "Хизбула", както и други командири на движението. "Повечето" от висшите лидери на "Хизбула" са били "елиминирани", обявиха ще оттам.

„Повечето от висшите лидери на "Хизбула" са елиминирани“, каза говорителят на армията подполковник Надав Шошани  на онлайн пресконференция. 

По-рано Израел обяви, че мобилизира още три батальона резервисти. Решението е било взето преди началото на периода на еврейските празници, когато напрежението в Йерусалим и на Западния бряг обикновено нараства, отбелязва Ройтерс.

Ройтерс съобщи, че според негови източници иранският Върховен лидер аятолах Али Хаменей е бил преместен на сигурно място под засилена охрана.