Кандидатът на демократите Джо Байдън е на крачка от президентството на САЩ тази сутрин, след като вчера спечели с малка разлика изборите в два колебаещи се щата на Средния запад, а щабът на сегашния президент, републиканеца Доналд Тръмп, оспорва преброяването на бюлетините в съда.

Байдън си е осигурил 264 от нужните му 270 гласа в Избирателната колегия, за да стане президент според Асошиейтед прес и "Фокс нюз". Той има сигурни 253 места в нея според Си Ен Ен. Тръмп остава с вчерашния си резултат от 213 гласа.

"Ще управлявам като американски президент", каза Байдън на пресконференция вчера следобед, но за разлика от Тръмп не побърза да се самообяви за победител. Въпреки това изрази увереност, че ще бъде такъв, щом преброяването на гласовете завърши: "Ясно е, че печелим достатъчно щати, за да стигнем 270-те избирателни гласа, необходими да спечелим президентството."

"Не съм тук, за да обявя, че сме победили. Но съм тук да докладвам, че когато преброяването завърши, ние смятаме, че ще бъдем победителите", каза Байдън. 

В драматично развитие вчера той обърна в своя полза резултатите в Уисконсин и Мичиган, щати от индустриарния Среден запад, смятани за терен на Тръмп, който поведе с малки разлики в тях в началото на вота. Но снощи демократът промени съотношението в своя полза - 49,6% на 48,9% в Уисконсин и 50,5% на 48% в Мичиган.

Щабът на Тръмп поиска съдилища да спрат преброяването в Мичиган, който носи 16 места в Избирателната колегия, която според американската конституция посочва държавния глава. В Уисконсин, който дава 10 гласа в нея на победителя, екипът на президента поиска да бъдат обезсилени подадени гласове, а в Пенсилвания, която носи 20 гласа, републиканците са завели три съдебни иска на различни инстанции по процедурни въпроси на гласуването, предаде Ройтерс.  

Според агенцията Байдън води в Мичиган със 120 000 гласа след преброяване на 99 процента от бюлетините. През 2016 г. Тръмп победи в този щат кандидатката на демократите Хилъри Клинтън с разлика от над 10 хиляди гласа.

Кампанията на Тръмп възнамерява да оспорва гласуването в Аризона (11 гласа) и Невада (6 гласа), два западни щата, където Байдън също води с малки разлики (съответно 50,7% на 47,9% и 49,3% на 48,7%), предаде Си Ен Ен, позовавайки се на анонимен източник.

В Марикопа, най-населения окръг на Аризона, скандираща тълпа от привърженици на Тръмп се събра пред сградата, където течеше преброяването на бюлетините, и наложи разполагане и на сили на реда, съобщи телевизионният канал.

Преднината на Тръмп в Пенсилвания е 50,4 срещу 48,3 процента (малко над 135 000 гласа). По едно време президентът имаше превес от 709 000 гласа, но това се дължеше на факта, че първо бяха преброени бюлетините предадени на живо на изборния ден. Байдън наваксва преднината благодарение на изпратените предварително и неприсъствено бюлетини, като броенето им стартира едва след крато урните бяха затворени. Ако демократът спечели Пенсилвания, тогава той ще стане президент, дори републиканецът да победи в останалите щати.

Действащият президент има малък аванс и в два други колебаещи се щата от Юга - Северна Каролина (15 гласа; 50,1% на 48,7%) и Джорджия (16 гласа; 49,6% на 49,2%). В окръг Чатъм на Щата Джорджия щабът на Тръмп поиска местен съд да разпореди на изборната администрация да отделя късно пристигналите бюлетини и да не ги брои, предаде Ройтерс. Към 16 часа българско време в Джорджия оставаха над 50 000 непреброени бюлетини, съобщиха щатските власти, цитирани от Си Ен Ен.