Още четири американски щата легализираха употребата на марихуана за удоволствие - Ню Джърси, Аризона, Монтана и Южна Дакота.

Това стана на референдуми, организирани едновременно с президентските избори в САЩ. Забележително е, че на много места казусът с легализацията получи повече гласове от демократите - което означава, че немалко републиканци и независими също подкрепят облекчаване на законите срещу леките наркотици.

С това общо 15 щата вече позволяват напълно употребата на растението. Употребата за медицински цели е законна в 35 щата, макар в повечето да има ограничения на типа лекарствен извлек, който се ползва - масово се позволява само канабидиолно масло без съдържание на THC, психоактивното вещество в канабиса. Именно канабидиолът има повечето лечебни свойства. 

През последните няколко години Колорадо и Вашингтон демонстрираха ползите от пълната легализация - възможността да се облага с данъци продажбата. От 2014 г. насам в Колорадо са събрани 1,23 млрд. долара данъци и такси от продажбата на канабис. През 2019 г. пък Вашингтон събра 395,5 милиона. долара................

В Монтана и Аризона се вземат и мерки за облекчаване на вече наложените присъди, свързани с марихуана. Те могат да поискат ново разглеждане на делото или директно опрощаване на престъплението, тъй като употребата е вече легална. Стотици хиляди американци, най-вече чернокожи, лежат от години в затвора заради минимални провинения с канабис. С растението са свързани над 40% от арестите за наркотици в САЩ.

Вашингтон декриминализира псилоцибните гъби, а Орегон стана първият щат с най-драстичната политика - декриминализиране на всички наркотици, дори хероин, кокаин и метаамфетамини. Вместо присъда хората, хванати с наркотици, трябва или да платят малка глоба, или да се подложат на лечение.

Над 55 млн. американци употребяват марихуана, а над половината от населението счита това за напълно нормално.