Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" толкова бързат с приемането на бюджета за следващата година, че това се случва на ръба на закона. 

Днес депутатите от мнозинството и винаги подкрепящите ги "Воля", плюс независими, взеха решение т.нар. два малки бюджета – на ДОО и НЗОК, както и големият държавен бюджет за 2021 г., да влязат като извънредна точка в дневния ред. Проблемът обаче е в текст от Правилника за дейността на Народното събрание, който е със статут на закон. Според текста (чл. 79) депутатите трябва да разполагат с проекта на закон, доклада на водещата комисия и останата документация поне 24 часа преди да гласуват - за да се запознаят какво гласуват. В случая този срок не е налице. Бюджетите бяха гласувани вчера следобед от ресорните комисии.

Така още с началото на днешния пленарен ден управляващи и опозиция влязоха в остър спор, който прерасна в заплаха от страна на левицата да сезират Конституционния съд и в броене на... "телата" на народните представители.

Депутати под карантина - в залата

Първо, оказа се, че ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите не можаха да съберат кворум. Както е известно, БСП и ДПС бойкотират заседанията на Народното събрание и не се регистрират. Така направиха и днес.

Председателката Цвета Караянчева даде половин час почивка, за което време трябваше да се съберат необходимите 121 народни представители.

Дори само по себе си това предизвика спор. Причината е, че при последния провален кворум от ОП се оправдаха със заболели от коронавирус колеги и с други, които са под карантина като контактни лица. Но обвиниха за това опозицията, която „пръскала“ вируса в пленарната зала, отказвайки да слага маски.

Така днес, след като таблото отчете от втория опит 121 регистрирани, Иван Ченчев от левицата обяви, че е видял с очите си как депутат от управляващото мнозинство, който официално би следвало да е под карантина, е влязъл в залата, за да се регистрира. 

„Не само че управлявате с напазарувана група, а започнахте и болни хора да вкарвате“, обвини ги той, като под напазарувана група визира „Воля“.

Опонира Лъчезар Иванов (ГЕРБ) - нямало предписания от РЗИ.

От левицата обаче не се дадоха - поискаха ръководството на парламента да предостави справка за това кои техни карантинирани колеги се намират в момента в зала (нарушението на карантината е наказуемо, б.р.). Това обаче се оказа непосилна задача за председателстващите НС (по думите на зам.-шефа Валери Симеонов).

Председателският съвет над правилника

Изказването на Ченчев бе опит да бъде отложена точката, която ще разглежда бюджета. Но тя бе вече набързо гласувана.

По обясненията на Караянчева, предлагайки изменението в дневния ред, решението трите бюджета да са извънредни точки е било взето на Председателски съвет, на който от БСП и ДПС не са присъствали. С други думи – от ГЕРБ, ОП и "Воля".

Депутатът от левицата Филип Попов възрази, цитирайки член 79 от правилника, като посочи, че решение на Председателския съвет не стои над правилника за дейността на Народното събрание. И ако бюджетите ще се гледат извънредно в този ден – то това означава нарушаване на закона.

"Председателският съвет няма правомощия да нарушава правилника“, заяви Попов.

Ето какво гласи самият текст:

„Чл. 79. (1) Законопроектите заедно с документите по чл. 76, ал. 1 и докладът на водещата комисия, на която са били разпределени, се предоставят на народните представители не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, в което ще бъдат разгледани. Същият срок, ако Народното събрание не реши друго, се прилага и за разглеждане на законопроектите за второ гласуване.“

Важно уточнение - в случая проектите на бюджети влизат в залата на първо гласуване.

Както и друг път, и днес Караянчева оправда решението с... коронавируса.

"Предвид епидемичната обстановка присъствалите на заседанието решили да се гледат тези три точки, тъй като ситуацията е различна от нормалната. Залата е приела този дневен ред и ще работи по него", заяви Караянчева, явно позовавайки се на формулировката "ако Народното събрание не реши друго".

"Нарушавате правилника с решение на Председателския съвет. Недейте да обвинявате опозицията, че не ви осигурява кворума. Не може да се гледа нещо в зала, преди да имаме докладите. Разбирам, че г-н Борисов трябва да изкара още някой друг месец във властта, но трябва да имаме време да се запознаем с ппроектите, за да гласуват народните представители както трябва – по съвест, а не по заповед", отбеляза Георги Свиленски.

Караянчева обаче подложи на гласуване предложението на БСП за отлагане и то, разбира се, не мина.

Телом, а не духом

Така парламентът започна да гледа измененията в извънредния закон, както бе по план - преди разглеждането на бюджетите. По средата от ГЕРБ решиха да "бетонират" крехкия кворум, възползвайки се от текст в правилника, който позволява поименна проверка, но това може да стане само веднъж. Така набързо Караянчева започна да отбелязва имена, в това число на депутати от левицата, базирайки се на това, че ги е видяла с очите си. И изкара 130 присъстващи.

Впоследствие се наддигна вълна от недоволство. Народни представители и от БСП, и от ДПС заявиха, че изобщо не са били в залата и не може Караянчева да ги брои като присъстващи, защото някога са били там.

"Това дали моето тяло е тук или не - това, което сте видели, е как напускам залата и не искам да участвам", заяви Таско Ерменков (БСП). 

"Аз отдавна бях напуснал залата. Така че няма как да ме записвате, че съм бил тук", заяви и Хамид Хамид (ДПС). 

"Вашето тяло беше тук, когато беше произнесено вашето име. Вие мислено може да сте били някъде другаде, но вашето тяло беше тук и аз го видях лично", отвърна председателстващият заседанието Валери Симеонов.

"Така ли ще приемате бюджета - гледайки хората тялом. В този кворум ли ще гледате бюджета" - намеси се и Георги Свиленски (БСП).

Заредиха се депутати, които поискаха да бъдат изключени от списъка със 130-те - Кристиан Вигенин, Хамид Хамид, Филип Попов, Димитър Данчев и пр. и така - до 11. И ако тези имена се извадят - кворум няма как да има.

"Работата върви на сезиране на Конституционния съд и отмяна на държавния бюджет" - заяви още Свиленски.

И предложи бюджетите да се гледат през следващата седмица по нормалния ред, като управляващите си осигурят кворума. Валери Симеонов обаче възрази - другата сряда да се изгледат кадрите от зала, за да се установи кой е присъствал телом и кой не.

Изказа се и Крум Зарков (БСП), за да заяви, че "целта на поименната регистрация не е игра на котка и мишка или онче-бонче, а всеки народен представител с името си и ставайки на мястото си да каже "тук", да поеме отговорност за случващото се в залата".

"Всеки трябваше да каже съгласен ли съм, че се вкарва бюджет, без елементарна подготовка от днес до утре, и то по бюджет, който е важен по думите ви. Ще остана ли в стенограмите и историята, че съм направил това възможно", заяви Зарков и посочи в заключение, че от левицата не искат да са съучастници в това. 

Ситуацията от името на опозицията обобщи Нигяр Джафер (ДПС) - тя посочи нарушените членове от правилника, отбеляза, че преброяването не е легитимно, защото 11 души не желаят имената им да се отчитат като преброени. Така 130 минус 11 означава, че кворум няма и заседание не може да се провежда. 

Опитите на левицата също продължиха - Свиленски поиска 30-минутна почивка и информация за карантинираните депутати. Незнайно защо обаче Симеонов пак отказа информация за второто. Разреши обаче почивката.

Очаквайте подробности.