Кандидатът на демократите Джо Байдън се обърна днес към американците, изразявайки увереност, че ще спечели надпреварата със сегашния президент републиканец Доналд Тръмп и обещавайки да обедини дълбоко разделената и поляризирана през последните четири години нация.

"Нямаме още крайните резултати", каза Байдън, застанал на подиума заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис в Уилмингтън, щата Делауеър, където е домът му. "Числата обаче ни разказват ясна и убедителна история: ще спечелим това състезание".

 

 

Байдън се позова на своя непрекъснато растящ аванс пред Тръмп в три от петте още нерешени щата, могат да му дадат необходимия минимум от 270 места в Избирателната колегия, определяща президента - Пенсилвания, Аризона, Невада.

"Ще спечелим това състезание с ясното мнозинство на нацията зад нас - 74 милиона гласа", заяви той, посочвайки, че това е рекорд по абсолютен брой гласове, получаван от президентски кандидат в американската история дотук. "Бия Доналд Тръмп с 4 милиона гласа".

Претендентът добави, че демократите сега печелят за първи път от 24 години в Аризона и от 28 години - в Джорджия и че са си върнали т.нар. "Синя стена" - индустриалните щати от Средния запад Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, които преди четири години станаха терен на Тръмп заради недоволствата на провинциална Америка от ефектите на глобализацията.

Коментирайки резултатите дотук, Байдън каза, че рекорден брой американци искат промян и че "дават ясна да се разбере, че искат страната да се обедини, а не да се разпада".

"Не можем да спасим изгубените животи, но можем да спасим много животи", каза той за пандемията от новия коронавирус, в която САЩ са най-тежко пострадалата страна.

Байдън обеща и икономически план, който "ще има за фокус силното възстановяване".

Вотът по думите му "доказва това, което е доказвано много пъти: демокрацията работи, вашите гласове ще бъдат преброени"

Той декларира, че вижда като своя задача "да се обединим като нация и да излекуваме раните" и че работата на държавния глава е "да се грижи за всички американци".

На четвъртия ден от преброяването на гласовете бившият вицепрезидент Байдън имаше 253 делегати в 538-членната Избирателна комисия срещу 214 за Тръмп според "Едисън рисърч", предаде Ройтерс.

Ако той вземе 20-те места на Пенсилвания в Комисията, ще надвиши минимума от 270 гласа, който го прави победител.

Байдън би победил също, ако надделее в два от три ключови щата, които подобно на Пенсилвания продължават да броят бюлетини.

Демократът има преднина в Невада и Аризона и по-рано в петък стопи аванса на Тръмп и поведе в Пенсилвания и в Джорджия.

В Аризона Байдън водеше с 29 861 гласа при 97% преброени бюлетини. В Невада той водеше с 22 657 гласа при обработени 93% от вота. В Джорджия той водеше с 4 289 гласа при отчетени 99% от гласовете, а в Пенсилвания авансът му беше от 27 130 гласа при 96% преброени бюлетини.

Байдън заяви, че исканията на Тръмп да бъде спряно броенето няма да минат. 

“Вашият глас ще бъде преброен. Не ме интересува колко упорито хората се опитват да го спрат. Няма да позволя това да се случи”,  каза той.

Тръмп не даваше никакъв знак, че е готова да признае поражението си, а екипът му заведе поредица от дела за нарушения, за които експерти казаха, че едва ли ще променят изборния резултат.