В емоционално обръщение към колегите си лекари управителят на столичната МБАЛ "Св. София" д-р Христо Мазнейков предлага ръководеното от него лечебно заведение да се обособи като COVID болница. Преди ден Мазнейков публикува в профила си във фейсбук обръщение към медицинските лица, в което остро критикува управниците, политическите партии изобщо и поименно зам.-министърката на здравеопазването и председател на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

"Излезте от леговищата си, нещастници, и се махнете от постовете, които не са за Вас, защото там трябва да има хора, които да помагат, да са креативни, да вземат решения", заявява Мазнейков.

"Вън некадърните ръководители - поставени парашутисти, нищо неразбиращи от медицина. Колеги, дайте да се обединим и да помогнем на хората, те сега имат нужда от нас", допълва.

И предлага:

"Моят апел към към партиите и ръководството на Министерството на здравеопазването е незабавно да се пристъпи към преобразуването на голяма болница в такава за лечение на COVID-19. Ако желаете, ние ще дадем "Св. София" с 400 легла, но докарайте лекари, сестри, санитари. Без тях не може. Легла винаги ще намерим. Хората ги няма."

Днес д-р Мазнейков заявява, че е написал обръщението си "под стрес и емоция". 

"Аз плачех и пишех. Сега емоцията отмина, дойде време за анализ", заявява.

Посочва, че предложението е отправено, но никой не е потърсил ръководството. "Повтарям отново, ние сме готови да предадем новата си болница с около 400 легла. Ще осигурим и персонал, колкото можем. Но ще трябват още лекари и медицински сестри да се направят графици. По този начин ще спрем да заразяваме болници. Това е един от най-ефективните начини да се спре заразата. Затова се обръщам към министър Костадин Ангелов, госпожа Жени Начева с която лично съм разговарял и съм предложил да вземат болницата. Болниците имат смисъл само тогава, когато изпълняват това, за което са построени. Дано да успеем. Обадиха ми се десетки колеги за помощ, но нито един представител на ръководството на МЗ. Успех на всички и се пазете", заявява още управителят на "Св. София".

Публикуваме пълния текст на обръщението му:

"В този толкова тежък ден съм изпълнен с омерзение към всички които хулеха, пишеха и допринасяха за разрухата на медицинската система в нашата страна. Всички, които идваха и се упражняваха върху нас и ни оставяха след това да вадим горещи въглени от жаравата, всички политици, дейци, ръководители на политически партии, келепираджии, далавераджии, които бяха движени единствено от мотива какво може да развалят от “лошия“ социализъм. Стигнахме до невиждано дъно хора да стоят безпомощни в линейки и колеги да се молят да направим нещо за болните в линейките. Не мога да повярвам, че се случва това!

Къде е сега госпожа Жени Начева - най-големият Цербер, който не даваше и пречеше да се развиват болниците и със своите действия изгони десетки български лекари и сестри в чужбина, къде е здравната каса с нейните регулаторни безсмислени механизми, насочени единствено само и само да не лекуваме добре хората. Излезте от леговищата си, нещастници, и се махнете от постовете, които не са за Вас, защото там трябва да има хора, които да помагат, да са креативни, да вземат решения, визирани в бъдещето. 

Да, гневен съм, защото не мога да понеса тази гледка на умиращи хора, които не можем да приемем и да лекуваме. Самите ние също сме болни. Цяло лято апелираме да се подготвя системата, да се реформира една голяма болница с 2000 легла, да я наситим с лекари и сестри от всички болници, които да командироваме там и да помогнем, а не да заразим всички болници и да разболяваме невинни хора, които имат други болести. 

Животът продължава! Моят апел към към Партиите и Ръководството на Министерството на здравеопазването е незабавно да се пристъпи към преобразуването на голяма болница в такава за лечение на COVID-19. Ако желаете, ние ще дадем "Света София" с 400 легла, но докарайте лекари, сестри, санитари. Без тях не може. Легла винаги ще намерим. Хората ги няма.

Вън некадърните ръководители - поставени парашутисти, нищо неразбиращи от медицина. Колеги, дайте да се обединим и да помогнем на хората, те сега имат нужда от нас. Ясно е, че политиците нищо няма да може да направят. Всъщност, правят - да поставят леки случаи в хотели, като че ли не могат да си стоят вкъщи, а ще ги водим по хотели, за да се грижат камериерки за тях?!?!

Боже, Боже, вън такива политици "гювечари", които опитват и в тази обстановка да крадат.  Да живее България! Колеги, дайте да се обединим и да спасим болните хора."