Преходът във властта в САЩ вече е започнал въпреки отказа на Доналд Тръмп да приеме изборните резултати, заяви победителят във вота Джо Байдън в Уилмингтън, щата Делауер, цитиран от БНР. 

Избраният за президент Байдън, чийто мандат би следвало да започне на 20 януари 2021 г., обяви, че вече проучва потенциални членове на кабинета си и други постове в администрацията.

„Нищо не може да спре това. И аз съм убеден, че нежеланието към този момент да се признаят резултатите няма големи последици за това, което планираме да направим до 20 януари, когато ще е встъпването в длъжност“, добави демократът.

На въпрос какво би казал на Тръмп, Байдън отговори:

„Г-н президент, очаквам с нетърпение да разговарям с вас.“

Според победителя в изборите цялата Републиканска партия е в ситуация на натиск от действащия президент.

Байдън анонсира, че му предстои разговор с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл. 

Сенаторът Том Тилис победи на изборите в Северна Каролина и увеличи шанса на Републиканската партия да запази контрола си над Сената. Победата му дава на републиканците 49 места в горната камара на Конгреса. Друг негов съпартиец се очаква да спечели в Аляска. 

В същото време кампанията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще заведе дело в Мичиган с искане резултатите от изборите там да не бъдат признавани официално, докато не се потвърди, че гласовете са подадени според изискванията на закона. 

Междувременно от министерството на отбраната на САЩ съобщиха, че трима високопоставени служители напускат само ден след като президентът Доналд Тръмп уволни шефа на Пентагона Марк Еспър, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Джеймс Андерсън, най-високопоставеният политически служител в министерството, Джоузеф Кернан, който бе заместник-министър по разузнаването, и шефката на администрацията на министъра на отбраната Джен Стюард са подали оставки.

Уволнението на Еспър не беше напълно неочаквано, тъй като Тръмп се освобождава от служители в администрацията, които му противоречат, а отношенията между държавния глава и бившия министър бяха обтегнати от лятото.