Американската компания Apple най-после върна свои процесори в компютрите си, 15 години, след като се отказа от своите PowerPC процесори и ги замени с Intel.

Компанията на покойния Стийв Джобс представи вчера три нови лаптопа Mac с новия чип M1 - 5-нанометров процесор с 8 ядра.

Новият процесор влиза в три нови устройства - нов Mac Mini за 699 долара, MacBook Pro на начала цена от 1299 долара, и MacBook Air на начална цена от 999 долара.

Apple обяви и специални цени на MacBook Pro и MacBook Air за учители - със 100 долара по-евтино от тази за масовата публика.

Ключовото предимство на M1 чиповете е върховата 5-нанометрова технология, но и изключително добре планираните процесорни ядра. Четири от тях са с висока производителност, а другите четири - с високо ниво на енергийна ефективност. Това ще даде на MacBook Air до 15 часа живот на батерията при умерено натоварване. MacBook Pro пък ще може да произвежда видеа в продължение на 20 часа - двойно по-дълго от предшественика си.

Новите процесори са толкова бързи, че дори емулирани приложения на Microsoft вървят по-бързо, отколкото на Intel процесори - защото въпреки тежестта от емулацията (имитиране на различна операционна система и процесорна архитектура), новият М1 е много по-бърз от конкуренцията.

По думите на Apple - два пъти по-мощен от конкурентния чип за лаптоп, като същевременно консумира 4 пъти по-малко енергия.

Процесорът с ARM архитектура е по-близък до тези в iPad и iPhone, които от години се разработват именно с висока енергийна ефективност наум - защото мобилните устройства не се ползват обичайно, докато са вързани в контакта.

Прави впечатление и факта, че всички нови модели на Mac са по-евтини от миналата година - със 100 и повече долара. Това е разликата в надценката, която Intel поставя на своите чипове.

Засега обаче най-високият клас Mac устройства все още са с процесори на Intel. Засега не е ясно кога Apple смята да постави новите си чипове и в тях.