Новият шеф на COVID клиниката на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, известен и като най-отявления критик на строгите противоепидемични мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус, се появи в четвъртък и на седмичния брифинг на здравния министър.

Присъствието му не мина незабелязано, като той влезе в конфликт с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Поводът: заявлението на доцента, че няма нужда да се спазват особено карантинните правила, защото преди направата на PCR теста, който обикновено става при поява на първи симптоми (които се усещат няколко дни след инфектирането), заразеният така или иначе е бил поне три-четири дни в контакт с много други хора.

"Когато един човек е положителен, той е бил зарàзен за околните поне 3-4 дни. Има някакъв ефект от карантинните мерки, но той не е такъв, какъвто очаквахме да бъде", каза Мангъров.

"Категорично не съм съгласен с доц. Мангъров", репликира Балтов, като даде за пример "Пирогов" и какви последици би имало за най-голямата спешна болница неспазването на карантинните мерки на територията ѝ.

"Не споделям тази идея, че трябва да сме по-либерални и да не се пазим. Напротив. Трябва да сме много дисциплинирани. Това е изключително важно. Когато премиерът каза "Балтов да се карантинира", и Балтов се дисциплинира. Всички трябва да спазваме мерките", каза още шефът на "Пирогов".

Министърът, който преди това детайлно обсъждаше доставката на хляб в малки населени места, реши да отмине тази размяна на мнения, без да взема отношение, въпреки непрекъснатите му призиви за спазване на дисциплина, социална дистанция и т. н.

За сметка на това проф. Ангелов отчете:

"Мерките, които се взеха, показват, че ние успяваме да се справим успешно с контрола на инфекцията." 

След това прескочи данните за заболеваемост и смъртност и реши да се съсредоточи върху излекуваните (тези, за които се смята, че се преболедували и са се изчистили от вируса). Той отчете трайна тенденция, при която тази бройка расте - за последното денонощие наближава 1000 души.

3945 нови случая на коронавирус у нас са регистрирани за изминалото денонощие. 47 души починаха. В болници са настанени 4478 пациенти, отчитат още здравните власти. 276 от тях са в интензивни отделения, сочат данните от Единния информационен портал за последните 24 часа.

Ангелов представи и статистика, според която легла в болниците има. Заетостта за неусложнени пациенти е 40%, 23 на сто са заети леглата за интензивно лечение. Най-голяма заетост на леглата с коронавирусни пациенти има в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

Общият брой на медиците с положителни тестове е 3459, активни са 1802, на домашно лечение са 1672, 121 са в болници, а в интензивен сектор - 9. От началото на пандемията 22-ма са починали от COVID, от тях 17 са лекарите, медицински сестри - 2, двама санитари и един фелдшер.

България е на 14-о място в ЕС и европейското икономическо пространство по 14-дневна заболеваемост и на 7-о място по смъртност. Смъртността показва възможността на здравната система да се справи с тази криза, каза Ангелов и изброи други държави, които били по-напред по този показател. 

По думите му "мерките, които взехме вчера, са продукт на задълбочен анализ и разговори с всички заинтересовани страни и всички експерти". В тези мерки всъщност няма особено много нови неща - удължават се някои срокове и възрастните хора са ограничени за пазаруват в хранителни магазини и да си купуват лекарства само между 8 и 10 ч. сутринта. Същевременно немалко аптеки отварят след 9 или след 10 часа.

Акцентите на Ангелов за философията на мерките

"Философията на мерките е да се налага ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол в страната", каза той. После се наложи да обяснява текстове от собствената си заповед от сряда вечерта, тъй като имало известни неразбирания.

За училищата

"В училищата, тъй като има известна доза неразбиране, всички училища, в които заболяемостта е 15 процента от всички ученици на територията на училището със симптоми на коронавирус, се извеждат в електронно обучение. Отделно медицинските щабове по области, общини имат възможност да надграждат тези мерки по предложение на съответната инспекция и заповед на министъра на образованието", каза той.

За т. нар. зелени коридори

Мярката за хората на 65 и над 65 години била приета отново "след задълбочен анализ, разговори, препоръки". Ангелов преговори всички обсъждани варианти. 

"Първото - два тричасови коридори, после един тричасов коридор, два коридора по два часа. После казаха, че това ще затрудни работата и на другите граждани, които в този период пазаруват. Наясно сме, че има дни, в които ще има заледяване, ниски температури. Ако това се случи, ще изместим "зеления коридор" следобед. Ако видим, че има струпване пред магазините и аптеките, този коридор ще бъде разширен по време. Има и изключения. Очакваме да има затруднения и за хората в малките населени места, това ще го уточним. Има населено място, където карат хляба в 10,30 ч. за цялото село...", каза министърът.

Кунчев: Лека надежда, че седмичната положителност на тестовете се задържа

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че картата и на Европа (където "всеки ден се поставят рекорди"), и на България вече е толкова еднаква, че няма какво да се обсъжда. Европа е в червено, с изключение на Финландия, за България няма такова изключение - т.е. във всички области заболеваемостта е над 120 души на 100 хил. 

Кривите на 14-дневната заболеваемост и смъртност вървят нагоре. Кунчев отчете две, макар и слабо, но положителни тенденции. Броят на направените тестове на ден в България вече е над 1000 на 100 хил. души и така най-накрая сме стигнали до средноевропейско число, което показва по-голяма надеждност на данните. Друг показател, който дава лъч надежда, е седмичната положителност на тестовете. За първа седмица има известно задържане, като Кунчев предположи, че това може да е "едно движение към плато". Това е и единственият показател, по който има известно задържане.

Главният държавен инспектор наблегна на факта, че не трябва да има презапасяване с лекарства, то е излишно, защото нито ремдесивирът, нито хлорохинът, нито азитромицинът са лекарства за коронавирусна инфекция, те се използват при определени случаи и показания.

"Не се самолекувайте"

Здравният министър също отново надълго говори, че лекарства има и не трябва да има презапасяване, както и че самолечението е вредно. Той даже вкара и елементи на смъртна заплаха.

"Това е вредно за вас и вашето здраве, то ще доведе до тежки последици за българския народ от антибиотична резистентност. На територията на страната имаме достатъчни количества от всички необходими медикаменти. Достатъчни количества ремдесивир. Има достатъчно количество хепарини, хората се водят от страх, а не от разум. Лекарствата за бременни жени ще тръгнат по аптеките. Има достатъчно количество азитромецин, който съществува под различни търговски имена. 60 хил. опаковки от български производител от този медикамент ще бъдат също вкарани на пазара. Но нито един медикамент не лекува коронавирус, той трябва да се назначи от лекар, когато има бактериална инфекция след спадане на общия имунитет на организма", каза той.

Ранното и  ненужно приемане на дексаметазон според Ангелов може да доведе до смърт, защото силният кортикостероид намалявал имунитета и спадали защитните сили ни организма, които после можели да са нужни в битката с инфекцията.

Ваксините за коронавируса ще са безплатни, но не задължителни

Ваксините за COVID-19 у нас ще бъдат безплатни, но няма да са задължителни, обяви още Ангелов.

"България е заявила интерес към три ваксини. Те са сред първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, което гарантира тяхната безопасност и приложимост. Ваксинацията ще става доброволно. Ще има достатъчно ваксини за всички уязвими групи – за възрастните, за хората с хронични заболявания и тези на първа линия", допълни министърът.

Той бе категоричен, че ваксината няма влиза в имунизационния календар на България.

Балтов: Натискът върху лечебните заведения намалява

Балтов отчете, че реорганизацията на болниците в София продължава, като над 3000 легла за болнично лечение на неусложнени случаи и 400 за интензивно лечение трябва да бъдат готови до края на седмицата в София.  

"Организацията от следващата седмица ще е на съвсем друго ниво. Натискът върху лечебните заведия в София намалява", каза още директорът на "Пирогов". 

Според неговата статистика само около една трета от хората, идващи пред фургона пред "Пирогов", имат нужда от допълнителни изследвания, ретгенови снимки и т.н.

Балтов говори за още две неща. Той напомни, че бързият антигенен тест не е меродавен за Единната информационна система, заразяването трябва да се потвърди от PCR, и призова за съзнателност - хората с антигенен тест да се самоизолират и да се самокронтролират.

Според директора на "Пирогов" реконвалесцентаната плазма не е панацея. "В нея може да има и антитела, които не са точно антителата, които спират развитието на коронавирусната инфекция и които са строго специфични и доказани със специални китове. Плазмата не на всеки ще помогне, напротив, може даже да усложни ситуацията на пациента. До края на следващата седмица ще има доста центрове, където ще може да се взема реконвалесцентна плазма, но това не е панацея", каза той. Балтов също се включи в призива да няма презапасяване и самолечение, като напомни колко тежки могат да бъдат страничните ефекти от ремдесивира.

В София няма да има координационен център, а радиостанции

Директорът на Центъра за спешна помощ в София д-р Георги Гелев също обясни, че имало отслабване на натиска и те вече го усещали през последните два-три дни. Повикванията намалели на 420-430 пред деня и 280-300 през нощта.

"Увеличава се броят на повикванията за COVID, но намалява броят на хоспитализираните. 210 са повиквания за COVID през последната нощ, само 24 от тези хора са настанени в болница", каза той.

"По-истерично от нужното се възприемало, че коронавирусът е нещо много много страшно, а това според мен не е така", добави Гелев.

Той съобщи, че Координационният център се закрива, като неговите функции си поема централата в Спешна помощ. Министърът добави, че в спешните отделения на големите болници вече имало осигурени радиостанции за връзка с централата на центъра за спешна помощ, за да е ясно къде има свободни легла.

Мангъров: Да си отпуснем душата

"Хората трябва да разберат, че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Този стремеж да се влезе в болница е безсмислен. Влизането е оправдано само от гледна точка на това болните да получават кислород и в краен случай от обдишване. Да се спре с това безумно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че азитромицинът върши работа, както и хидроксихлорохинът, ремдесивирът, хората имат нужда от грижи, да си стоят вкъщи, когато има неща, които не могат да се направят вкъщи, да отиват в болница.

Да си отпуснем душата и да започнем да действаме по медицински. В Инфекциозна болница сме пълни, изписваме и приемаме нови хора. Стриктните указания на здравната каса да бъдат разхлабени, за да има по-голяма гъвкавост, което ще увеличи капацитета на болниците. В момента се случва това, което говорихме от самото начало, когато говорихме колко тежко ще бъде. Най-доброто е, че страната не се затвори и към момента няма изгледи това да се случи", каза шефът на COVID отделението на Инфекциозна болница.