В разгара на свръхзапасяването с лекарства и сигнали за липсващи такива в аптечната мрежа прокуратурата внесе повторно обвинението си срещу проф. Асена Сербезова (доскоро Стоименова, б.р.), след като съдът прекрати делото и върна обвинението. Председателката на Българския фармацевтичен съюз ще отговаря, че всявала паника у населението и е "предавала... неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ" посредством две свои интервюта пред БНТ и БНР.

Това е станало на 5 ноември, като актът на държавното обвинение е леко дописан и пояснен, каза пред Клуб Z адвокатът на Сербезова - Христо Ботев.

Да ядосаш "добрите"

Професорката бе обвинена в разгара на първата вълна на пандемията - в началото на април, по екзотичния член 326 от НК - за...

"Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."

Обикновено той се ползва за хулигани, които - примерно под въздействие на развеселяващи вещества - звънят безпричинно на тел. 112.

За да е още по-забавно, после самата прокуратура предложи Стоименова да бъде освободена от наказателна отговорност и да бъде глобена... 

Любопитно е обаче, че след първото обвинение професорката "си позволи" в публично обръщение критичен коментар - че "безспорно някои структури в тази държава могат да приложат възпиращи методи" и че е имала възможност "да опита на свой гръб" похватите им още когато е била председател на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Така или иначе Софийският районен съд намери, че държавното обвинение има да отстранява много пороци в обвинението (като например това колко са престъпните деяния), прекрати го и го върна. 

Обаче, о - изненада!

Само преди дни в интерюв за бТВ проф. Сербезова  - тъй като междувременно се омъжи - каза, че е удивително как е възможно в няколко дни след като си ядосал прокуратурата, да ти се стоварят синхронно и НАП, и АДФИ (тоталната "кафява" канонада в прилежащите медии срещу нея е също факт, б.р.).

По думите й - първата прави пълни данъчни ревизии за години назад на самата нея като физическо лице и отделно - на фармацевтичния съюз. АДФИ пък търси - и май ще открие - нередности в правилата, по които е оперирала лекарствената агенция само в годините под нейно ръководство. 

В интервюто пред бТВ на 25 октомври тя не се отказа да продължава "да си търси белята":

- Как си представяте, че тази държавна машина в един момент се изправя с цялата си мощ срещу вас - попита я водещата.

- Обяснявам си го с човешкия фактор. Защото определени хора, когато разполагат с власт, употребяват тази власт.

Точно затова трябва да създадем система и общество... Може да ви звучи много утопично... Хайде, не в 100%, но в много голям процент - близко до 100-те, да бъде независима от егото, личните проблеми и желанията за мъст на определени хора с власт."

Иначе Сербезова заяви още нещо итересно - че самият Български фармацевтичен съюз ще разчита да научи по Закона за достъп до обществена информация колко ваксини са внесени в дъжавата, колко са стигнали до дистрибуторите и до аптечната мрежа.

"Българските фармацевти в аптеките не задържат ваксини - те просто не разполагат с такива или ако разполагат, са в малки количества", изтъкна професорката.

А дали в момента има или няма недостиг на лекарства - всеки може да прецени сам. Факт е, е заради коронакризата има презапасяване с лекарства. Вчера проф. Сербезова се срещна с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по тези въпроси, като след срещата двамата дадоха брифинг. Сербезова обърна внимание на липсващата електронна система за отчитане на количествата, електронната рецепта и изобщо електронното здравеопазване. По думите й има повишено потребление, не може да се говори за недостиг, тъй като отчетност в реално време на практика няма. "Чакаме с огромно нетърпение електронната рецепта и електронизацията на процеса", заяви тя.