Еврокомисията отказа да огласи договорите с производителите на ваксини срещу COVID-19 въпреки настояването на редица евродепутати.

Това стана по време на дебати в Европарламента, посветени на прозрачността на закупуването на лекарства и достъпа до ваксинации срещу коронавируса.

Мотивът на ЕК бе, че документите съдържат клаузи за поверителност.

„Комисията няма право да разкрива информация за водените преговори. Тези клаузи са нещо стандартно в подобни споразумения“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Брюксел не може едностранно да разкрие данните без съгласието на всички преговарящи страни. Но същевременно ЕК не би искала да отслаби по този начин позицията си при преговорите.

„Искаме да бъдем сигурни, че няма да има фирми, които да се възползват за сметка на други при най-добри условия“, каза Кириакиду.

Освен това при всички преговори трябва да бъдат отчетени определени условия:

• 1. Безопасност. Това е основополагащо изискване за всяка ваксина, която ще се използва в ЕС. Европейската агенция по лекарставата (ЕМА) ще направи всичко възможно при издаване на разрешителни за ваксини да гарантира, че те са безопасни.

• 2. Условията за разработка на ваксините да не се отклоняват от изискванията на ЕС и от правна отговорност.

• 3. Стриктно спазване на условията за финансово управление за бъдещи проверки и одити.

За Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) е важно как сключваните от ЕК споразумения за доставки на ваксини да бъдат напълно прозрачни и да бъдат огласени условията, включително за това кой носи отговорност при щети от ваксиниране.

Либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) призоваха за разяснения за гражданите за нуждата от поставяне на ваксина.

Крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) настоя за яснота по съдържанието на договорите. Данъкоплатците трябва да имат информация за възможните странични въздействия и отговорността при щети от прилагането на препаратите. Крайната десница припомни, че в тези договори са вложени много бюджетни средства.

Макар съобщенията за ваксината на Pfizer и Biontech да са създали големи очаквания, ЕП не може да помогне за разсейване на страховете на гражданите, без да има необходимата информация, смятат „зелените“.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) пък настояха, че ЕС трябва да получи патента за ваксините, чието разработване е финансирал.

Радикалната левица обвини Комисията, че отказва да оповести съдържанието на договорите и че плаща поисканите от производителите цени, без да преговаря истински.

Германецът Петер Лизе от ЕНП поиска извинение от тези, които са против чужденците в ЕС. И даде за пример живеещите в страната му турски съпрузи Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, разработили ваксината на Biontech за по-малко от година. Тяхното изобретение показа 90 на сто ефективност.