Няма доказателства, че резултатите от изборите за президент на САЩ са манипулирани или компрометирани, предаде "Свободна Европа", цитирайки изявление на висши американски федерални и щатски служители, отговорни за сигурността на изборите. Те отхвърлиха необоснованите твърдения на президента Доналд Тръмп и на някои републиканци, че демократът Джо Байдън е победил с изборни измами.

В същото време Китай призна днес победата на Байдън и му изпрати поздравления.

Байдън до момента събира 290 гласа в Избирателната колегия, която по конституция посочва президента на САЩ след гласуването. За победа трябват минимум 270 гласа.

Последните обявени резултати са от Аризона, където Байдън спечели. Тръмп досега има 217 гласа в колегията. Последният щат, който обяви, че мнозинството гласоподаватели са гласували за Тръмп, е Аляска. Все още няма окончателни резултати от Джорджия и Северна Каролина.

„Няма доказателства за изтрити или загубени гласове, променени гласове или компрометирана по някакъв начин система за гласуване“, се казва в обръщението, разпространено от Агенцията по киберсигурност и сигурност на инфраструктурата към министерството на вътрешна сигурност на САЩ. „Изборите на 3 ноември бяха най-сигурните в американската история.“

Преди да бъде публикувано изявлението, Тръмп написа в туитър, че са „изтрити“ 2,7 милиона гласа и стотици хиляди са „прехвърлени“ от него към Байдън в Пенсилвания и други ключови щати, където сегашният президент загуби. Тръмп води дела в няколко щата с претенции за изборни нередности и измами, без да предостави доказателства, припомни "Свободна Европа".

Междувременно Китай поздрави Байдън за избирането му за президент на САЩ близо седмица след медийните съобщения за победата му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Уважаваме избора на американския народ. Поздравяваме г-н Байдън и (избраната за вицепрезидент) г-жа Харис", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

През изтичащия мандат на Тръмп отношенията между Вашингтон и Пекин достигнаха една от най-ниските си точки в историята заради търговската война, която сегашният президент поведе срещу китайските износители и заради обвиненията, които той хвърли върху най-населената страна в света, че е предизвикала пандемията от коронавирус.