Районният съд в Дупница пусна с най-леката мярка за неотклонение "подписка" 20-годишния Никола Капланов, който бе задържан и обвинен в противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

На 7 май т.г. около 9.30 ч. синът на бившия град на братя Галеви - Васил Капланов-Каплата нанесъл умишлено повреди на колата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, съобщава "Дир.бг". Лекият автомобил Пежо е бил паркиран пред жилищен блок в жк " Бистрица" в Дупница. С остър предмет 20-годишният Никола надраскал калниците, вратите, броните, предния капак и багажника на МПС-то и срязал една от гумите.

В мотивите си магистратите посочват, че младежът няма криминални деяния, единствено има подбуди на агресивност и нарушаване на обществения ред. Що се отнася до мотивите за деянието, предположенията са влошени взаимоотношения между неговите баща и майка.

"Надявам се съдът да подходи разумно, защото това, което се прави по отношение на Никола и неговото семейство, е крайно нередно и много далеч от правото."

Това заяви защитникът на Никола Капланов - адвокат Ивайло Алексиев минути преди магистратите да обявят решението си, цитиран от Инфомрежа.

От своя страна прокуратурата заяви, че ще протестира решението на районните магистрати.

"Считам, че това определение е необосновано, считам, че са налице и предпоставките на член 63 от НПК, поради което в законно установения срок ще депозирам протест", коментира прокурорът по случая.

След обявеното решение защитата обяви, че то е изключително мотивирано, правилно и съобразено с доказателствата.

"Очаквам Окръжният съд да потвърди определението на Районен съд, тъй като не виждам как може от това, което прокуратурата представя да се изведат някакви други изводи, освен направените от настоящия съдебен състав", заяви още адвокат Алексиев.

Бащата на Никола - Васил Капланов - Каплата е в ареста от 3 месеца, като причина за това стана закана за убийство на дупничанина Димитър Недев.

Името на Каплата се свързва и с изчезването на Янек Миланов, който за последно бил видян да се качва в джипа на Капланов. От 31 август до този момент няма никакви следи от Миланов.

Главният прокурор Иван Гешев лично посещава града, за да проследи как вървят оперативно-издирвателните мероприятия.