Капацитетът на областната болница в Шумен е запълнен. Ще бъдат разкрити допълнителни легла в Държавната психиатрична болница, както и в бившата Белодробна болница. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в неделя при посещение в града.

От срещите на Ангелов с областните управители на съседните области и директори на РЗИ станало ясно, че те имат готовност да открият легла за пациенти и от Шумен, ако се наложи. Създавала се и организация за осигуряване на жилища за стажант-лекари от други места, обясни още той. 

„Ситуацията е изключително сериозна. Хората продължават да ходят на масови събирания”, коментира здравният министър.

Той за пореден път призова българите да не пият антибиотици, без да са им предписани.

„Много е опасно това. Хора, спрете да пиете антибиотици или други препарати като самолечение”, каза министърът.

Отново говори за антибиотичната резистентност, която ще се създаде. 

Ангелов наблюдавал дисциплиниране на голяма част от хората, имало надделяване на разума, но не било достатъчно. Имало и наличието на конспиративни теории, но всеки вярвал в каквото реши.

"Трябва да проявим разбирания към тези ограничения. Ако сега се лишим от тези права, много скоро ще ги имаме в пълен обем", коментира той темата за разширените зелени коридори за възрастните.
 
 
"Много съм сдържан за извършването на реформи в състояние на криза. Нека бъдем предпазливи. Време е за солидарност", каза министърът по повод предложението на БЛС да се продават медикаменти без рецепта в търговски обекти, които не са аптеки.
И даде за пример как дори един аспирин или парацетамол могат да доведат до смърт, ако не се взимат както трябва.

От утре, понеделник, във Варна ще започне вземането на кръв за рековалесцентна плазма, вече има там необходимата апаратура, отбеляза министърът.

По европейски проект има два апарата, които ще бъдат разпределени в страната.

"Очакваме и четири апарата от дарения, такива ще има в Пловдив, Плевен, Бургас и Стара Загора. Изработването на плазмата в самото начало ставаше на две места в страната, в София. Нямаше много желаещи. Започнахме сериозна информационна кампания. Всичко каквото можем да направим като държава, сме го направили. Поръчаната апаратура е запазена още преди месец от САЩ, когато пристигне в Европа, най-бързо ще я доставим", каза още министърът.

Той коментира и предложението на повече места в страната да се взема кръв, след което да се обработва там, където има съответната апаратура за кръвна плазма и да се връща обратно за ползване от нуждаещи се.

"Дали може да направим изключение от стандарта, трябва да има отделение по трансфузиозна хематология. Експертите от една седмица обсъждат този момент, това може да създаде рискове за живота и здравето на хората, на които след време ще се кръвоприлива", обясни Ангелов.

Той ще посети и в Свищов, където общинската болница е в бедствено положение.