В доста по-умерен стил на изразяване с внимателно подбиране на думите социологът проф. Михаил Мирчев, който през седмицата беше обвинен от свои студенти в използване на език на омразата, обясни пред бТВ своите възгледи и какво преподава.

Той на няколко пъти отрече, че обобщава за характеристики на една или друга етническа общност.

Даже каза, че престъпността не е етническа. За думите си, че ромите са доста агресивна общност, той реши да дава само определени примери: Ами вижте Столипиново, вижте съседното село Катуница, нямате ли агресия, която избухва постоянно".

Все пак отбеляза, че имало "общностен културен модел, за жалост", но добави "в една част от общността".

"Нали знаете, че не живея на Марс, никой не обобщава", каза после по повод на забележка за успели и образовани представители на ромския етнос.

И добави: "В Бургас, когато преподавах, винаги в курсовете имаше двама-трима студенти роми или цигани, както искате ги наричайте, те бяха от най-мотивираните студенти".

Впусна се и в обяснения за твърденията си, че евреите са привилегировано общество. Така било от гледна точка на статистиката, като в елита те представлявали изключително голям процент. После разясни, че това се дължало на традициите в общността, където "се учи от съвсем малък, учат се много езици, ходи се на цигулка."

"Евреите са си заслужили елитарния социален статус, много цивилизована група са и арменците, но евреите са на по-високо ниво", установи още той..

Твърденията си за Афганистан  и 7-ми век той повтори като се аргументира - "някъде не са стигнали до уседналото земеделие".

Мирчев, който е бивш кандидат за кмет на София от БСП, каза, че е готов да се извини единствено за "диктатурка трябва", което било "изпуснато".

Другите думи, използвани от него, били на "границите на лошото тълкуване".

Професорът не отхвърли изцяло възможността да се откаже от преподавателското си място, но това можело да стане само по една логика - ако се окаже, че създава репутационен проблем на университета и на колегите си.

Той бил разговарял с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, който щял да има становище, след като се произнесат етичните комисии, които ще гледат пълния цикъл от лекции на Мирчев.