Няма "чисти" болници, смята директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред бТВ. Той сподели наблюдения от пациентите в ръководената от него болница - нарастват случаите на млади хора в тежко състояние, защото са пренебрегвали симптомите. За пътуванията с джипа на премиера Бойко Борисов Балтов обясни, че било хубаво да има нови пътища.

446 са леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в "Пирогов", от тях 46 са интензивните, каза той. 337 от леглата са вече заети. Пациенти с COVID-19 се лекуват в основния корпус на болницата, в отделението по токсикология, части от урологията и хирургията.

Директорът на "Пирогов" твърди, че пациенти не се връщат. Ако няма места, се пренасочват веднага към друго лечебно заведение. Първо болните минават през предтриажните зони и в зависимост от състоянието им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лечение.

Балтов посочи, че се увеличават тежките случаи при младите хора, причината - не са взели мерки навреме.

"Пренебрегват леката температура, болките в гърлото и лекия задух. Това говори за невглеждане в собствената ти физика и чакане да ти мине. Това не е добре", добави професорът.

Няма "чисти" от COVID-19 болници

Той коментира и казуса със столичната онкология, където лекари и пациенти излязоха на протест заради разкриването там на COVID легла.

"Това отделение е за онкоболни, които имат и коронавирусна инфекция. Хората трябва да знаят, че няма болница, която да е чиста", твърди Балтов, като се аргументира, че когато хора постъпват на лечение, не се знае дали те не са заразоносители вече.

По думите му във всички болници се правело така, че да има място, където да се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция и с придружаващи заболявания, и даде примери - инсулт и положителен за COVID, или хирургична операция и положителен за COVID.

Според Балтов нямало опасност онкоболницата да се превърне в COVID болница, както се опасяват лекарите в нея, както и хората, които се лекуват там. Заразата нямало как да се разпространи сред останалите пациенти, ако се вземат мерки.

Според директора на "Пирогов" медиците се заразяват не на работните си места, а във външна среда. Даде пример с ръководената от него болница - 400 от работещите в нея се били срещали с вируса, но само 7 са се разболели в COVID отделението.

Разходка с джипа на премиера

Балтов не вижда защо работата му в болницата трябва да се противопоставя на разходката с джипа на премиера, която през миналата седмица събра много негативни коментари.

"Всеки хубав нов път е предимство дори за болните. Защото ако се наложи един пациент да се транспортира от Драгоман в "Пирогов", ако преди е ставало за час-час и половина, сега ще влезе в рамките на т. нар. златен час и ще направим всичко възможно за него", беше аргументацията му.