Техногигантът Huawei обяви официално продажбата на своя бюджетен бранд смартфони Honor. Купувачът е друга китайска компания - Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd., съобщи Engadget.

Брандът Honor е изключително успешната бюджетна линия на китайската компания, но също като основните им серии, те бяха ударени от американските санкциите срещу Huawei. САЩ ограничиха своите компании да работят с китайците, позовавайки се на притеснения за връзки с комунистическото правителство на Китай и опасност за националната сигурност заради доскоро масовата употреба на 5G хардуер на Huawei.

Оттогава насам десетки държави се отказаха да работят с китайците за своето пето поколение мрежи, а американските власти облекчиха режима и позволиха на някои компании да работят с Huawei след специално разрешение. Компанията се надява на по-добронамерено отношение от новата администрация на САЩ начело с Байдън, който по всяка вероятност ще положи клетва като президент в началото на 2021 г.

Дотогава обаче Huawei искат да осигурят оцеляването на своя бранд - и в изявление признават, че именно това е причината за продажбата.

Не е ясна стойността на сделката, слуховете са за над 15 млрд. долара, но купувачът е сравнително нова технологична компания с централа в Шенжен - там, където се намира и централата на Huawei.