Министерството на здравеопазването подкрепя идеята на шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова за ремонт на здравния закон заради мерките срещу коронавируса. Но не съвсем - поне две от предложенията да се оттегят иска министър Костадин Ангелов, а трето да се промени. Това става ясно от становище по законопроекта, подписано от Ангелов. 

В края на миналата седмица Дариктова внесе законопроект, като една от целите му е да въведе нов начин за уведомяване на лицата, които трябва да се изолират задължително - болни от коронавирус (или някоя от другите изброени в закона болести) и техните контактни лица. За да се разтоварят екипите на РЗИ, предложението е уведомлението за поставяне под карантина вече да не се връчва лично от служител на здравната инспекция, а да се съобщава устно по телефона, чрез SMS или с писмо по електронна поща. Самият "физически" документ ще може да се взима и на хартия след края на карантината. Или от изрично упълномощено лице, гласят текстовете. 

Дотук се стигна след множество сигнали, че дори хора, които трябва да са под карантина официално, не получават навреме документите заради свръхнатовареността в РЗИ, се знаят, че са поставени под изолация или пък биват поставени чак когато срокът й би трябвало да е почти изтекъл. 

Здравното министерство обаче не одобрява нововъведението на Дариткова - също медик, с което личният лекар е изключен от процеса на взимане на решение за задължителна изолация на болен от заразна болест. Предложението е това да остане само в ръцете на директора на РЗИ. Сега в закона пише, че директорът издава предписанието за задължителна карантина по предложение на личния лекар.

"Диагноза се поставя от лекар на база клиничен преглед, оценка на състоянието и възможността от провеждане на лечение в домашни условия или хоспитализация. Служителите на РЗИ не са клиницисти и не могат да поставят диагнози.", пише в становището на МЗ.

 По отношение на карантината на контактни лица - министерството настоява право на такова предписание да има и директорът на РЗИ, и упълномощени от него служители. Дариткова предлага вторите да отпаднат, но според министерството това не е добра идея, защото делегирането на правомощия прави възможно взимането на бързи и адекватни мерки, когато трябва да се предотврати евентуално разпространение на зараза. Даден е и пример: 

"Особено важно е това в случаите на необходимост от поставяне под карантина на лица, влизащи от други държави на територията на страната. В тези случаи, ако на територията на съответната РЗИ функционират повече от един гранични контролно-пропускателни пункта, на практика не би било възможно присъствието на директора на РЗИ едновременно на всички пунктове".

Третата препоръка на МЗ по текстовете на Дариткова е заради предложеното от нея отпадане на задължителната изолация и/или болнично лечение на лица, заразени с изброените в закона заразни болести (COVID-19 е само една от тях, но в списъка са още холера, малария, полиомиелит, туберкулоза, жълта треска, дифтерия, антракс и др.  - б.р.). Любопитно е, че в мотивите на депутатката от ГЕРБ на практика липсва обосновка каква е целта на тази поправка. Казва се само, че става дума за "прецизиране на текста".

Според юристи възможна причината за предложеното отпадане на болничното лечение от текста е хипотеза, в която евентуално някой болен в настоящата пандемия може да реши да съди държавата заради неосигурено болнично лечение. 

От становището, подписано от министър Ангелов обаче става ясно, че тази разпоредба в Закона за здравето - задължително болнично лечение при наличие на заразна болест трябва да остане. Причината - някои от изброените болести не се срещат сред хората, защото разпространението им е спряно посредством ваксини, изолиране и т.н., но други, чиито вектори съществуват в природата, могат да възникнат отново и да се разпространят бързо, характеризират се с тежко протичане и висока смъртност, нямат и специфично лечение. Освен това държавата ни участва в глобални инициативи за ограничаване и елиминация на някои от заболяванията (малария, полиомиелит, туберкулоза). Даден е и пример, че случаи, причинени от див полиомелитен вирус се регистрират но ден днешен в света, като през 2020 г. има регистрирани 133 случая - в Афганистан и Пакистан. Последните два случая са съответно от септември и октомври тази година.

"Невъзможността за задължителна хоспитализация на болен от полиомиелит може да доведе до разпространение на заболяването на целия европейски континент, което е изкоренено още през 2003 г.", пише в становището на министерството. 

"Задължителната изолация в лечебно заведение за болнична помощ на тези лица служи като основна противоепидемична мярка за недопускане разпространението на тези заболявания при внос на територията на страната, част от които могат да се използват и като биологично оръжие".

От МЗ допускат, че вероятно Дариткова е имала друго предвид - че в международни актове, по които България е страна, има забрана за принудително лечение. Но припомнят, че действащия текст от Закона за здравето не я нарушава. Предложен е вариант на текст, според който задължителната изолация на болни от заразни болести в болнично заведение  или в домашни условия по преценка на лекуващия лекар остава, а лечение се извършва след информирано съгласие. 

МЗ не взима отношение по предложенията на Дариткова за възможността за ограничаване на износа на лекарства по време на извънредно положение, извънредна епидемична обстановка и 3 месеца след отпадането им, както и определянето на глоби при нарушения.