Уведомлението, че човек е официално поставен под карантина, да може да става устно на посочен от гражданина телефонен номер, със SMS или с електронно писмо на предоставен мейл.

Такава поправка в Закона за здравето е внесла шефката на парламентарната група на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова.

Предписанието за изолация на всеки болен от заразна болест, в това число и COVID-19, както за карантина на контактните лица, ще се издава от началника на съответната регионална здравна инспекция, както и досега. Отпада обаче изискването това да е по предложение на лекуващия лекар. За уведомен ще се счита всеки, получил телефонно обаждане или отговорил с кратко съобщение или имейл, след като е бил потърсен. За изолация или карантина ще се издава и писмен документ, който човек може да получи след края на карантината или чрез "упълномощено лице", докато тя тече. 

Срокът за изолация и карантина и как точно изглеждат предписанията за налагането й ще се определя със заповед на здравния министър, ако промените в Закона за здравето бъдат приети. 

Целта на промените е разтоварване от административни задължения на РЗИ, става ясно от мотивите на Дариткова. "Към момента непрекъснато нарастващият бро заразени лица поставя в невъзможност РЗИ своевременно да изолират положителните лица и да карантинират техните контактни лица. Забавяне в известяване на засегнатите лица и връчване на предписания се наблюдава в различни региони на страната, в зависимост от регистрираната ежедневна заболеваемост", обяснява тя. Признава се "хроничният кадрови недостиг в РЗИ в последните години" - тоест отпреди да се появи новият коронавирус, както и че този недостиг възпрепятства прилагането на въведените досега противоепидемични мерки. 

Всички предписания за изолация на болен или карантина на контактен подлежат на предварително изпълнение. Припомняме, че за нарушаване на правилата следват санкции. За нарушаване на изолацията от болен от заразна болест или от контактни лица, поставени под карантина, глобата е 5000 лв. В определени случаи може да се стигне и до наказателна отговорност. 

Отпада задължителното болнично лечение на пациенти със заразни болести

Досега в Закона за здравето е записано, че "На задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне". Сега Дариткова предлага частта с болничното лечение да отпадне и от тази алинея на чл. 61 от Закона за здравето, и от останалите текстове, в които се споменава по отношение на заразени с  изброените болести. Според мотивите това е "прецизиране на разпоредбите по отношение на съществуващото изискване за болнично лечение". На практика е отмяната му.

Нова забрана и нови санкции за износ на лекарства

По време на обявено извънредно положение или извънредна противоепидемична обстановка, както и в продължение на 3 месеца след отмяната им здравният министър да може със своя заповед да забранява износа на лекарствени продукти. Това е следващо изменение в Закона за здравето, което предлага Дариткова. 

То идва на фона на сигнали за недостиг на определени лекарства в търговската мрежа напоследък, като определи търговски марки антибиотици, хепарини и др. 

 
При нарушение и износ на забранени според министерска заповед лекарства се предвиждат глоби от 50 000 до 100 000 лв. при първо нарушение и от 100 000 до 150 000 лв. при рецидив.