Лидери от Европейския съюз смятат днес да поискат от Европейската комисия да публикува плановете си за действие в случай на отказ от търговска сделка между общността и Великобритания след Брекзит, пише британският в. "Таймс", като се позовава на високопоставен дипломат от ЕС, предава БТА.

"Сега трябва да решим какви да са извънредните мерки (в случай на провал на търговската сделка). 1 януари 2021 г. наближава и трябва да се подсигурим. Зная, че държавите членки ще поискат да бъдат оповестени мерките, които ще се вземат при извънредни обстоятелства", е казал дипломатът пред "Таймс".

Той е допълнил, че искането до Еврокомисията е на първо място политически сигнал. По данни на "Таймс", споразумение между Лондон и Брюксел може да бъде сключено още в понеделник.

Не се уточнява кои точно правителствени ръководители ще направят такова искане, но обезпокоени от липсата на план за действие в случай на напускане без сделка са правителствата на Нидерландия, Франция и Белгия, отбелязва изданието.

На 15 ноември британският преговарящ Дейвид Фрост написа в "Туитър", че през последните дни Великобритания и ЕС са успели да постигнат определен напредък на преговорите за бъдещите си отношения след Брекзит, но все още има съществени разногласия и рискът да не се стигне до сделка е реален.

Фрост информира, че голяма част от съвместно подготвения текст е готова, но значителни по обем негови съставни части още не са съгласувани.