Разточителството на ВСС за визитки, рекламни материали и др., макар и на относително дребна стойност, стана повод за препирни на заседанието на Пленума днес.

Точката в дневния ред бе озаглавна:

"Проект на решение за организиране и провеждане на обществена поръчка с предмет: „Изработване на печатни рекламни и информационни материали за нуждите на ВСС“

Макар, че публично не е обявена стойността, от думите на Атанаска Дишева стана ясно, че иде реч за около 17 000 - 18 000 лв без ДДС.

Първа Олга Керелска обърна внимание, че са заложени разходи за 1900 двуезични визитки (членовете на ВСС в момента са 24, б.р.).

Макар че посочи, че съзнава, че икономията би била незначителна, тя каза, че тези пари - апропо, непосочени колко са точно - биха могли да се използват за друго или въобще да не се използват.

"Имаме от първата година такива (визитки картички). За вас не знам, но моите визитни картички си стоят почти непокътнати", отбеляза Керелска. 

Явно първите са им извадени през 2017 г., когато този състав на ВСС встъпи.

Отговори й Огнян Дамянов от прокурорите - че било обсъдено, че някои членове наистина нямат нужда, изваждането няма да е задължително за всички и затова и не е посочена конкретна сума (съвсем непретенциозна проверка на Клуб Z показа, че без особено търсене на промоции 100 бр. визитки излизат около 10-14 лв. в зависимост от екстрите, оцветяването и пр,. б.р.).

Включи се друга от "опозиционерите" - Атанаска Дишева, която освен че каза, че и тя няма нужда от визитки, заяви още:

"Но на мен ми прави впечатление и количеството на останалите разходи по пера, по тази точка. Правила съм възражения и продходни години – да не стане, че изглежда изключително дребнаво, но има 1100 папки в 3 различни цвята, които са на стойност 3000 лв. без ДДС – или 3600 с ДДС", обяви тя.

Дишева изреди още от офертата - химикалки, настолни календари със спирала...

"Лично аз не ползвам нито едно от тези неща и мисля, че те се разпращат на разни места!"

Тя предложи да се върне точката на Бюджетна комисия, най-малкото защото никъде няма обоснока - въз основа на какви критерии са приети бройките.

"Ясно е, че няма да приемете, но ако сте чели, ще видите за какви количества става въпрос, във време, когато апелираме за финансови икономии. И за какви предмети става въпрос!"

Керелска я подкрепи, че се изготвят материали, които "букално всички се чудим какво да ги правим".

Контраатакува ги Гергана Мутафова от прокурорите, която иронично отбеляза, че Комисия "Бюджет и финанси" "не може да бъде полезна", защото всяка година тези планове се изготвяли от дирекция Международна дейност и протокол, която пък е към главния секретар. 

И още:

"Като отложим точката, не е необходимо да правим поръчка, защото тя ще дойде за 8 март, най вероятно."

Така или иначе мнозинството тихо изгласува "за" точката с химикалките, визитките и трицветните папки.