Стотици модератори на най-голямата социална мрежа в света - Facebook, твърдят в отворено писмо, че рискуват здравето си и безопасността на своите близки, работейки за компанията. Писмото е до основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг, главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, както и изпълнителните директори на аутсорсинг компании като Accenture и Covalen, съобщи Gizmodo.

Модераторите са на практика фрийлансъри - така Facebook работи с тези, които отговарят за спазването на правилата за съдържание на платформата.

"След месеци, когато разрешихте на модераторите на съдържание да работят от вкъщи, изправени пред интензивен натиск да пазят Facebook от омраза и дезинформация, вие ни принудихте да се върнем в офиса", се казва в писмото до Зукърбърг.

"Модераторите, които осигуряват докторска бележка за личен риск от COVID, бяха освободени от лично присъствие. Модераторите с уязвими роднини, които биха могли да умрат, ако хванат COVID, не са", подчертават служителите.

Подобно на много други компании, Facebook мина в режим на дистанционна работа през май месец. Зукърбърг тогава обяви, че служителите ще могат да продължат така до края на годината. Но обещанието му не важи за външните работници, каквито са модераторите.

А последните не говорят напразно - в няколко от офисите на компанията в Ирландия, Германия, Полша и САЩ има огнища на заразата.

Друг проблем е и тежкото психическо натоварване, на което са подложени модераторите. Според тях по време на пандемията съдържанието, свързано с насилие и малтретиране на деца в социалната мрежа се е увеличило, много от тях е трябвало да гледат такова всекидневно. Но тъй като са външни работници, не получават здравна застраховка или осигурена от компаниията психологическа помощ, от каквато се нуждаят.

От Facebook пък твърдят, че, първо, голяма част от 15-те хиляди модератори все още работят у дома, а при тези, които се налага да посещават офис, се спазват по-строги противоепидемични мерки от препоръчаните.