В обширно интервю, което премиерът на Северна Македония Зоран Заев даде специално за "Дойче веле", става дума предимно за отношенията с България. Показателно е впрочем, че Заев се старае да произнася "България" и "българи", вместо "Бугария" и "бугари", отбелязва медията. Македонският премиер апелира за приятелство, обич и разбирателство между двата съседни народа. И за първи път допуска: че за да се потвърдят очакванията на българския народ, има възможност "да се намери решение с някакъв протокол, меморандум" в рамките на Договора за добросъседство. Българските власти говорят за "анекс". Това са точните му думи, препечатани в македонската секция на "Дойче веле".

А ето и интервюто, публикувано в българската:

"Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира"

"Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят всички Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство", казва македонският премиер.

Заев обаче посочва, че проблемът, довел до блокирането на преговорите за членство на страната му в ЕС, вероятно се корени в "опитите на българската страна да определя историята". Министър-председателят на Северна Македония смята още, че историческите въпроси трябва да бъдат решавани от историци, а не от политици.

"Имаме прекрасен договор", казва той за Договора за добросъседство, подписан между България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от миналото и чрез него градим мостове, сътрудничество и още по-голямо братство”. Но съществува и рискът “тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да създава конфликти”.

Заев не е изгубил надежда, че конфликтните въпроси ще бъдат решени:

"Вероятно никога няма да е късно, но ако ги решим час по-скоро, ще е по-добре."

Макар да не скрива разочарованието си, че “най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира”, той казва, че разговорите продължават и все още до края на годината може да бъде постигнат консенсус.

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ"

"Определено нямаме никакви претенции - нито териториални, нито малцинствени", допълва македонският премиер. "Искрено искам нашите приятелски, братски хора да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски", споделя той и продължава: "Признаването на моята история е моето право на самоопределение. Както аз, така и македонският народ признаваме българското право на самоопределение: че има български народ и език с цяла история, която е свещена за него, както нашата история е свещена за нас. И чрез това можем да градим приятелство."

Според Заев “българските граждани не харесват това, което се случва днес. Македонският народ никога не би блокирал българския народ, а ако го направи, политиците ще бъдат наказани на изборите. Българският народ също никога не би наложил блокада. Сега обаче всичко зависи от политиците."

Зоран Заев смята, че “наш интерес е България да бъде стабилна и да има власт и парламент, които народът поддържа”. В тази връзка той изразява предположението, че за Борисов и българските власти също ще е добре да се явят на следващите избори “с решен проблем”:

"Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не е нужно да го казвам. Той го доказа няколко пъти, особено за нас в Северна Македония и Западните Балкани. И вярвам, че ще продължи в този дух. Според мен българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми."

Но дали изворът на напрежение всъщност не е Каракачанов? В отговор премиерът на Северна Македония казва, че според него българският народ е против блокадата срещу македонския народ по пътя му към ЕС. И все пак в правителството има и коалиционни партньори, припомня той и добавя по адрес на българския вицепремиер Красимир Каракачанов:

"Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той иска Македония, но понякога я иска по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: Аман, брате, чак пък толкова да искаш!"

Заев още веднъж повтаря, че Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. А по отношение на общата история македонският премиер казва:

"Тя съществува и е реалност. От тази обща история са възникнали българите и македонците, българският и македонският език.“

На тази основа трябва да се гради приятелство и братство, да се търси обичта, която отваря път към бъдещето, а не към раздори, смята Заев.

"Аз съм убеден, че и Каракачанов, който е председател на дясноориентирана партия, не желае конфликт със съседите, не желае да разделя македонци и българи, а иска да гради приятелство", казва премиерът на Северна Македония.

"Дано накрая разумът надделее и от двете страни на границата"

По-нататък в интервюто Заев накратко споменава болезнената тема за паметниците и мемориалните плочи и обобщава:

"Заедно с целия мой народ аз работя за укрепване на приятелството и братството на двата народа. Но нещо, което е изгубено от десетилетия, няма как да се постигне за две години. Трябва допълнително време и това зависи от нас."

А на въпроса за причините, поради които двете партии ВМРО действат като спаринг-партньори от двете страни на границата, Зоран Заев отговаря така:

"Първо, това са десни и националистически ориентирани партии. И за съжаление, когато се стигне до такива чувствителни въпроси, този национализъм става радикален."

Според него, ВМРО-ДПМНЕ се интересува единствено от спечелването на повече гласове за победа на следващите избори. Но любовта към родината и към народа не е спринт на 100 метра, образно се изразява Заев и обяснява:

"Политиците имат отговорност да мислят за бъдещето на своята страна и на своя народ."

Заев знае, че като дясна партия, ориентирана към национализъм, българската ВМРО на Каракачанов има своите приоритети. Но все пак изразява личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.

"Дойче веле"