Екипът на външната министърка Екатерина Захариева е събрал обиди и език на омразата срещу България, които са били използвани от северномакедонските политици. Това обяви самата вицепремиерка, като уточни, че тези обиди не били само към нея, защото е жена. 

"Това е такъв сексизъм. Балкански сексизъм няма място в ЕС. Те са вулгарни, за тях българските жени струват два чорапогащника, една червена…", заяви вицепремиерката в интервю за Нова телевизия. 

По думите й хиляди са случаите на език на омразата и не само в последните месеци.

"Сега е просто безобразно", добави Захариева.

Тя каза, че не чула досега в България да се използват такива обиди срещу македонските ни съседи от страна на политици и анализатори. Според нея това, което става в момента в Северна Македония, е израз на омразата към българския народ. Даде и пример с македонски представител на тяхното военно министерство, който поискал репатриране на македонците с българско самосъзнание. 

Захариева посочи, че няма защо северномакедонското правителство да бъде изненадано от решението на българските власти да блокират преговорите с ЕС. Премиерът Зоран Заев е заемал същата позиция и през миналата година, когато България е отправила искания за промяна на поведението на съседите ни.

Вицепремиерката изброи сигнали, които са подадени до Брюксел, за нарушения за коридор № 8, за нарушения срещу българския бизнес, министерството на образованието на Скопие не отговаряло на предложенията на нашето министерство. "Едва сега отговориха на военното министерство, че България е готова да им помага за колективната отбрана в рамките на НАТО, но едностранно прекратиха комуникацията", добави външната министърка.