От Външно министерство препоръчват да не пътуваме заради коронавируса и мерките, наложени в отделните държави, съобщи БНТ.

Ако обаче се налага, ето какви са условията за влизане в съседните ни страни:

РУМЪНИЯ

От началото на този месец е актуализиран списъкът на държавите за пристигащите, от които се налага 14-дневна карантина, и България е в този списък.

Карантината не важи, ако ще останете в Румъния за по-малко от 3 дни - т.е. 72 часа, и представите отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди влизане в страната. Карантината се намалява и ако на 8-ия ден от нея си направите тест и резултатът е отрицателен.

Транзитното преминаване е свободно за идващите от България МПС-та, включително и за шофьорите на тежкотоварни камиони.

 

ТУРЦИЯ

При съмнения за здравословното състояние на пътниците се предвижда извършване на тест на пунктовете.

Носенето на маски е задължително на закрити и открити пространства, включително и при пътуване в автомобили. Контролът е стриктен, налагат се глоби за нарушителите.

Ако е неотложно да пътувате, препоръката е това да не се прави късно, заради въведения вечерен час в страната.

 

ГЪРЦИЯ

Българските граждани могат да влизат на територията на Република Гърция с отрицателен тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната, и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.

До 30 ноември се забранява придвижването извън границите на окръзите в Гърция с изключение на случаи като отиване на работа, пътуване по здравословни причини, - за целта се изискват документи, които удостоверяват причината за пътуване извън окръга.

Въведен е и вечерен час от 21.00 ч. вечерта до 5.00 ч. сутринта. Само уважителни причини позволяват нарушаването му.

В някои окръзи има и ограничения за движението на хора през деня. Ако това се налага, се попълват специални бланки, за да се получи официално разрешение.

 

СЪРБИЯ

За престой в Сърбия се изисква отрицателен PCR тест 48 часа преди влизането в страната. Ако пътувате с деца до 12 години, не е нужно и те да имат отрицателен тест.

Според Инструкцията на сръбския здравен министър, няма да се изисква отрицателен PCR тест на чужди граждани от пограничните райони и на хора, които които извършват селскостопански дейности, или работят на територията на Сърбия, на които работодателят от Република Сърбия им е издал документ за трудова заетост, при условията на реципрочност.

Транзитното преминаване е свободно.

 

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Българските граждани могат да пътуват без ограничения до Република Северна Македония.