Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Уважаеми интелектуалци, които не подкрепяте ветото на България спрямо Северна Макдония за ЕС,

Всички вие сте известни като хора, които защитават последователно демократичните ценности и евроатлантическата ни ориентация. Чест и почитания за това. Защо обаче слагате северномакедонска лъжица катран в собствената си каца с мед?

Не можем просто да забравим историята, за да градим настояще и бъдеще. Ако не се разберем за историята със Скопие, то коридор номер 8 няма да има. Ако Франция и Германия не се бяха разбрали за историята, изобщо нямаше да има ЕС.

Не може да се говори за интепретация на историята, особено на новата и най-новата история. Историята е най-точната хуманитарна наука. В нея няма интерпретации. Има документи. Интепретациите на историята са част от политиката. В Скопие интерпретират. Вие също се опитвате да интерпретирате. Би трябвало просто да се придържаме към документите.

Не можем  - и не искаме - да определяме идентичността на хората в Северна Македония. Но и те не могат да подменят идентичността на своите предци със задна дата. Колкото и да го искат.

Ужасно е, че точно ние трябваше да спрем Северна Македония за ЕС. Още по-ужасно е обаче точно ние да пуснем Югославия в ЕС. Ужасно най-вече за хората в Северна Македония, които не споделят всеобщата омраза към България.

Прекрасно ще бъде, когато Северна Македония влезе в ЕС и границата между нас падне. Македонците обаче вече са в НАТО, а границата си стои кажи-речи непокътната. Очевидно е, че досегашната ни политика не дава резултат и нещо трябва да се промени. Включително да се хвърли камък в блатото.

Не може да се хулят - с основание - онези българи, които имат сантименти по българския комунистически диктатор. И същевременно да се подминава фактът, че в Северна Македония все още величаят югославския комунистически диктатор. 

Не може да се преговаря с държава, която не спазва договорите, които е подписала. Подобно поведение няма нищо общо с европейските ценности.

Нашият интерес е Северна Македония не просто да влезе в ЕС. А да стане истинска европейска държава. Самите ние сме отдавна в ЕС, но все още не сме истинска европейска държава. Нима сте доволни от това?

Като спираме Северна Македония за ЕС ние - безспорно - правим услуга на Русия. Ако я пуснем в това състояние обаче ще обслужим Русия още по-добре.

Не компрометирайте демокрацията и Запада. Демокрацията е нещо много повече от безропотно служене на Запада. Демокрацията и западната цивилизация не изключват различно мнение. Напротив - изискват го. Демокрацията и западната цивилизация  не означават отказ от всякакво достойнство. Напротив - означават уважение на достойнството на всеки.

Нормално е Запада да не разбира съвсем какво точно искаме от Северна Македония. Наш дълг - и най-вече ваш - е да му обясняваме. Не просто да му се подмазваме.

Правителството може би се опитва да си вдигне рейтинга с темата "Северна Македония". Но по-важното е, че то просто няма друг избор. Напротив – вие, уважаеми интелектуалци, сте тези, които изкуствено му помпате рейтинга с непремерените си критики.

Не може дългогодишни усилия и грамадни жертви от страна на България за Македония да се свеждат до нечий рейтинг. Обидно е, противно е. Подобно поведение няма нищо общо с Европа. Прилича повече на евтин балкански тарикатлък. И тъй като подобно принизяване на българската позиция се наблюдава и в западни медии, то и тук явно трябва много да се обяснява. Евроатлантическото и националното могат и трябва да са в хармония, не да се противопоставят.

Не може да се сърдиш на властта, че не се съобразява, когато над 60% от хората подкрепят протестите срещу нея. И същевременно да недоволстваш от това, че се съобразява, когато над 80% искат да си уредим отношенията със Скопие преди началото на преговорите с ЕС.

Не може да се твърди, че българската позиция е краен национализъм. България е направила своите отстъпки в съзвучие с европейските ценности. Тези ценности обаче изискват отстъпки и от двете страни. Справка - отново Франция и Германия.

Не може перманентно да си сърдит на народа си, че е прост, че не те разбира. А да не си заедно с него в най-важните исторически моменти. Това, че си по-умен и по-образован не означава, че си безгрешен и че винаги си прав.

Не можем да пропуснем просто така този исторически момент, в който имаме възможност да нормализираме най-накрая отношенията си с нашите братя и сестри край Вардар. Ние не се възползваме от европейското си членство, за да налагаме собствената си позиция с аргументите на силата. Точно обратното - нашата позиция е налагане на европейски ценности чрез силата на аргументите.

Не е изключено ветото на България в крайна сметка да провокира събития, благоприятни за всички.

Коментари

Красимир Кабакчиев's picture
Красимир Кабакчиев
Красимир Кабакчиев

Хубава статия, браво!

Само малко съм озадачен от определението "интелектуалци, които не подкрепяте ветото на България спрямо Северна Макдония за ЕС". Защото - може ли да платени интелектуалци, хахахах? А това, че неподкрепящите ветото са платени, е публична тайна. Платени по едни или други начини. Не всичко е кеш. Има най-различни средства за разплащане.
Красимир Кабакчиев's picture
Красимир Кабакчиев
Красимир Кабакчиев

"може ли да платени интелектуалци" да се чете

"може ли да ИМА платени интелектуалци".
В Т's picture
В Т
ВТ

Още едно доказателство

.. че македонците са си, да ме прощават, чисти българи. И то е в смяната на народност със задна дата. НРБ го направи спрямо турците си. Т.е. каквото и да видим в скопяни, да се замислим как е при нас - ей тука виждам вдясно линк към статията на Лора М. - поздравления за удачната аналогия "кърджалийска п-ка" - "фригидни кучки"!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.