Футболистите от националния отбор излязоха с декларация по повод тиражирани в медиите информации за разделение на групички в селекцията. Тези дни се появиха такива писания. В едната група били бившите и настоящи футболисти на Литекс - около капитана Ивелин Попов. Всички останали играели ролята на опозиция. Обстановката в състава била много лоша, треньорският щаб на Любослав Пенев се чудел какво да прави...

В момента тимът е лагер в Правец преди неделната евроквалификация срещу Малта от 21:45 часа на националния стадион "Васил Левски". Ето и пълният текст на адресираното до медиите становище.

"Във връзка със зачестилите спекулации в медийни публикации за атмосферата в “А” националния отбор на България ние, футболистите от националния отбор, бихме искали да заявим следното:

Уважаваме правото и задължението на журналистите да информират футболните фенове за всичко, което се случва около отбора. Приемаме критиките, когато са заслужени и в резултат на недоброто ни представяне на терена. Осъзнаваме ясно, че сме разочаровали футболната общественост със загубите от Хърватия и Норвегия в европейските квалификации през октомври. Но категорично не приемаме, когато се тиражират откровени измислици като тази за разделение на групички в националния отбор. При това в навечерието на поредния ни изключително важен официален мач.

Всички ние сме участвали в избора на Ивелин Попов за капитан на България и го подкрепихме в голямата отговорност да носи лентата. Той го прави с достойнство, а опитите да се дискредитира неговото име няма да успеят, защото всички сме зад него. Не е редно причините за неубедителното ни представяне на терена да се търсят извън него с помощта на интриги, които не съществуват в реалността. Такива интриги не могат да повлияят на опитните футболисти, но със сигурност разклащат самочувствието на по-младите сред нас. А от тях се очаква да поемат отговорност и да направят разликата, когато им се гласува доверие да играят.

Цяла седмица се готвим пълноценно и сериозно за изпитанието срещу Малта в неделя, което е изключително важно да преодолеем успешно, за да съхраним шансовете си за класиране на финалите на Франция 2016. За всеки от нас е гордост и чест да бъде част от националния отбор на България. Понякога нещата ни се получават, друг път – не. Но отговорността за това е наша и ние сме готови да я понесем. Както всеки от нас поотделно, така и като отбор. А ние сме отбор и сме заедно – в победите и в пораженията.

Като всеки отбор и ние имаме нужда да усещаме подкрепата на публиката от трибуните. Надяваме се така да бъде и в неделя, напук на всички интриги и инсинуации. Защото имаме обща цел – класиране на европейското първенство след две години.

Желаем го толкова силно, колкото и всеки футболен фен в България. Което не означава, че не сме реалисти. Много по-големи футболни сили от нас търпят поражения и остават извън финалите на големи първенства. Въпреки това ние сме настроени за битка и ще воюваме, докато съществува и най-малкият шанс за класиране. Шансът определено ще е по-голям, ако сме заедно с всички вас, които обичате футбола."

В събота привечер Любослав Пенев ще даде брифинг на националния стадион, след което отборът му ще направи тренировка. Чака се поредно шоу от селекционера, който на първата си поява пред медиите стана от стола си и церемониално го предложи на своите зложелатели.