Лекциите на проф. Михаил Мирчев имат един проблем - че той е склонен да споделя собственото си крайно мнение по всякакви въпроси със студентите, а те създават стереотипи.

Това каза в предаването "120 минути" по бТВ ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. 

„Големият въпрос се завъртя около това дали има реч на омразата, дали става въпрос за фашизъм, смели неща. Моето мнение не е чак толкова крайно, рече той. - Смятам, че няма чак такива неща и мога да го докажа, ако тръгнем да спорим. Спорът е излишен, защото е достатъчно това, че виждам стереотипи в тези лекции. Когато един преподавател вкара в главите на студентите такива стереотипи - това е вредно. 

"Дори да бъде съвсем добронамерен, един преподавател и да иска да подготви бъдещите социални работници за работа с този тип групи, с определени малцинства и т.н., той не прави услуга нито на студентите, нито на представителите на малцинствата, когато създава в главите им стереотипи. Защото те ще отидат да работят с тези социални групи с предварителни предубеждения“, добави ректорът.

"Ние получихме писмо от студентското общество за равенство, което и друг път се е обръщало към мен. Лекции на проф. Мирчев са станали публични, защото той ги е качил във фейсбук и всеки може да ги види", добави още той.

„Видях и поведението на студентите в тези лекции. Първо - те не успяват да разберат какво се случва - в някои случаи трябва да посрещнат критично това, което казва преподавателят. Не всичко, което преподавателят - който и да е той, твърди, е вярно. Второ - самият той често говори с провокативен тон, казва някаква теза, която след това опровергава и дори посочва, че става дума за елементарно мислене. Студентите не схващат често тази разлика. И те приемат тази теза, като нещо, което той твърди, и започват да го повтарят. 

Дори да не става въпрос за реч на омразата, а за загриженост за това бъдещите социални работници да са подготвени за разликата в работата с определени групи, не можем да оправдаем това, че преподавателят използва стереотипи, които очевидно ще вредят и на социалния работник и на този, който има нужда от социална грижа“, на мнение е професор Герджиков.

Досега той не е получавал сигнали срещу проф. Мирчев. Допълни, че преподавателят не е на щат, а на граждански договор и много лесно може да бъде освободен.

"Въпросът беше да се запознае етичната комисия с целите лекции. Проверката привършва, предполагам, че до ден-два ще има резултат", завърши ректорът на СУ.