Градът, който никога не спи, столицата, в която за денонощие има повече културни събития и забавления, отколкото в Лондон, Париж и Мадрид взети заедно.

Това беше Берлин преди пандемията от коронавирус.

Днес градът е призрачно тих, улиците му са празни, заведенията затворени, театрите и кината тъмни. Втори локдаун за една година превърна германската столица в сянка на себе си. От началото на ноември в Германия бе наложена частична карантина, която задължи всички заведения, театри и концертни зали да затворят за четири седмици, а хората бяха помолени да ограничат срещите си до максимум петима души от две различни домакинства.

Мерките бяха взети, след като втората вълна буквално заля страната и за няколко седмици болниците се напълниха, а броят на новозаразените скочи над 10 000 на ден.

Три седмици след началото на карантината частичният локдаун вече дава резултати, но не така бързо, както се очакваше. Броят на новозаразените не се увеличава, но и не намалява, затова най-вероятно карантината ще се удължи до 20 декември.

Коледа също няма да е обичайна – църквите се отказват от масови литургии, а коледните базари така и не отвориха тази година. От Втората световна война насам Берлин не е преживявал такава финансова катастрофа. Само за втория локдаун се очаква работата си да загубят 100 000 души. Германия отпусна помощи на туристическия, ресторантьорския и културния бранш, с които те да успеят да изчакат отварянето на заведенията си, но тези помощи рядко надхвърлят 50 000 евро, което не покрива дори заплатите на заетите в големите хотели, ресторанти или театри.

Магазините за сувенири и кафенетата по „Унтер ден Линден“, които не са затваряли от 50-те години на миналия век, сега не работят.

Фридрихщрасе също е необичайно празна – няма ги навалиците от туристи, пазаруващи в бутиците на „Галерия Лафайет“ или притичващите да обядват набързо работещи в стотиците офиси по нея. Бранденбургската врата никога не е била толкова самотна, обичайно около нея се придвижва огромна тълпа от хора.

Тъжно и страшно е и на Потсдамер плац, там само куполът, напободяващ вулкан, осветява в различни цветове празния паваж долу.

В други години по това време под купола има ледена пързалка с шоу, заведенията са препълнени и трудно може да се намери свободна маса, а киното е препълнено със семейства, дошли за любима коледна премиера. Сега всички заведения са тъмни, а киното вече фалира и няма да отвори наново и след пандемията. Работи само една книжарница и кафенето до нея, в което кафето се продава само за навън. За на крак се продава и греяното вино тази година – вместо коледни базари по улиците тук-там има малки щандове, които предлагат традиционната напитка.

Но има и положителни новини – ваксината ще започне да се слага още в края на тази година и до лятото животът ще се нормализира до голяма степен, съобщават от здравното министерство. Берлин вече разполага с 6 центъра за ваксинация, които в средата на декември ще са напълно готови за старта на ваксинацията.