Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи на правителството да се наложат крути мерки срещу коронавируса. Това заяви самият той. Извънредната епидемична обстановка да се удължи до края на март 2021 г. е първата от тях. 

Следва и предложение за затваряне на почти всичко - освен хранителните магазини и аптеките. Училища и университети остават онлайн. Кафенета и ресторанти - да работят само за доставка по домовете. Затварят се магазините, край на спортни и конгресни събития.

Според министъра тези мерки ще дадат резултат за около 3 седмици.

Предложението на здравния министър бе предшествано от последните данни за епидемията, изнесени от главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според тези данни за изминалата седмица са докладвани 23 659 случая, което е нарастване на седмичния брой заболели спрямо предходната седмица със 102,07%.

14-дневната заболеваемост в България (666,5 на 100 000 души) я нарежда на 11-о място сред страните в ЕС. На регионално ниво имаме значителни различия. Продължава ръстът при лицата, приети за болнично лечение, като ежемесечно техният брой нараства с между 20 и 40%. Нараства броят и на лицата, които се нуждаят от интензивно лечение, като към момента техният брой е 6,4% от хоспитализираните и непрекъснато расте.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията 14-дневната заболеваемост от коронавирус вече надхвърля 250 на 100 000 в 86% от държавите в ЕС.

Ето какво точно ще предложи здравният министър, ако приетите от правителството мерки влязат в сила от петък:

- преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси;

- преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества;

- продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове;

 - преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др., като те могат да работят само за доставки на храна по домовете;

- преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги;

- преустановява се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии.

Министърът уточни, че няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота", заяви Ангелов.

Според него се очаква мерките да дадат резултат преди коледните празници - най-рано след 8 дни, тъй като това показва европейската практика. Реално обаче оптимистичният бърз срок е 2 седмици.

"Предложените мерки засягат много сектори от българската икономика и живота на българите. Ще ги внеса на обсъждане в Министерския съвет, Министерският съвет ще вземе решение и аз ще издам заповед. Днес на обсъжданията при премиера докладвахме цялата актуална обстановка в страната. Не сме обмисляли детайли, които касаят работата на всеки един сектор.  Тях предстои да ги обсъждаме с всички секторни министри дума по дума, за да можем да анализираме всеки един детайл", обясни Ангелов.

Той допълни, че именно сега предлага въвеждането на тези мерки, защото това показвал анализът на числата.

Категорчно обаче няма да се връщат КПП-тата около градовете. Според Ангелов тази мярка не е ефикасна, защото вирусът се разпространява дифузно.

След брифинга на НОЩ от Министерския съвет дойде следното съобщение: 

"Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса на следващото си заседание. Представените от НОЩ мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им."