Буквално няколко часа след като министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че Националният оперативен щаб ще препоръча на Министерския съвет да предприеме почти пълен икономически и социален локдаун с цел овладяване на пандемията от коронавирус, започнаха да пристигат и първите становища по идеята от българския бизнес. 

На първо място, това направиха от Българската стопанска камара, които заявиха, че прекрасно разбират "необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората".

Те обаче подчертават, че във всички други държави, в които пълен или частичен локдаун бе въведен, своевременно бяха взети мерки и за мащабни икономически мерки в подкрепа на всички затворени предприятия. 

"Така например в Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средните предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от COVID-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради COVID-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г.", пишат от БСК.

Организацията признава, че нашите възможности са ограничени и именно затова настоява за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата.

"Една от мерките, които следва да бъдат обхванати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата."

В текста си те припомнят и част от временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13.10.2020 г. 

Малко преди тях идеята на НОЩ коментираха и от ресторантьорския бранш. Техният основен представител Ричард Алибегов обясни пред Нова тв, че секторът е изненадан от предложението и че утре ще изпратят писмо до премиера Борисов, в което ще настояват мерките да не влизат в сила. 

Припомняме, че на извънреден брифинг Националният оперативен щаб обяви, че ще предложи на МС почти пълно затваряне на икономика - от училища през културни мероприятия и спортни събития до тоталното затваряне на всички търговски обекти, без хранителните магазини, аптеки, дрогерии и банки. 

Решението ще бъде взето от МС, и то след като щабът коментира предложенията си с всички ресорни министерства. 

Ето и цялата позиция на БСК: 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНАНИЕВ,

На брифинг на Националния оперативен щаб днес, 23.11.2020 г., министърът на здравеопазването оповести нови ограничителни мерки, влизащи в сила на 27.11.2020 г., в т.ч. преустановяване на различни колективни дейности, като семинари, конгреси, преустановяване работата на ресторантите, както и на всички нехранителни магазини, провеждане на вътрешни и външни екскурзии, и т.н.

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. За разлика от другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, обръщаме внимание, че заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун.

Така например, в Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г.

Разбирайки, че нашите възможности са ограничени, настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхвати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата.

Мярката е част от Временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13.10.2020 г:

„Подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата

С днешното изменение се въвежда и нова мярка, за да се даде възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея.“

Независимо от усилията на Министерство на икономиката, 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъмездните средства не са достигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне!

Екипът на Българската стопанска камара е на разположение да участва с предложения при разписване на конкретни икономически мерки.