"Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори! Не приемам медиците да живеят в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса."

Това заяви пред Нова тв шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. И допълни, че лекарите са мълчали дълго време по повод протестите срещу мерките, свързани с епидемията, за да не изглеждат политически обвързани.

"То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", заяви Маджаров.

Той допълни, че от БЛС подкрепят напълно предложените вчера мерки от министъра на здравеопазването. Те предвиждат затваряне на заведения, на всички търговски обекти освен хранителни магазини, аптеки, банки, онлайн обучение за ученици и студенти и т.н.

"Ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", категоричен е Маджаров.

Той припомни, че е имало предложение на личните лекари да им се правят PCR тестове, тъй като са на първа линия. Въпреки това обаче и досега по този въпрос нищо не се е променило.