Личните лекари очакват от началото на декември да бъдат пуснати електронните направление за PCR тестове. "Чакаме това въведение с години", заяви пред Нова телевизия д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той сподели, че е крайно време здравните мерки срещу коронавируса да бъдат затегнати, за да може "да изплуваме".

"Нашата борба в момента е тези изследвания, които са пряко свързани с изследванията на COVID да бъдат извън регулативния стандарт и да не подлежат на санкции при превишаване на някакъв лимит. Което означава да можем ние свободно да назначаваме, по наша преценка, на всички хора, които имат нужда от тестуване, рентгенографии, пакет кръвни изследвания, важни за прогностичното развитие на болестта. Да може да го направим още в първичната, извънболничната помощ, за да може след това да започнем едно правилно терапевтично лечение и да не се стига до хоспитализация", коментира д-р Миндов. 

Той обори изказването на здравния министър Костадин Ангелов от понеделник, че болниците не задължават пациентите да си правят тестове за коронавирус, за да ги приемат за лечение на заболявания, които не са свързани с коронавируса. 

"Макар да се твърди, че приемат и без PCR по болниците, това не е така. Не може да разчитаме на бързите антигенни тестове. Те нямат представителна стойност. Хората ги правят, за да знаят дали да се изолират. Ако в момента има около 80 000 активни случая, то има поне още толкова, които са болни, но нямат PCR", каза д-р Георги Миндов. 

Той препоръча да влезе в сила и процедура за прехвърляне на пациенти от един общопрактикуващ лекар към друг, когато той е с коронавирус. 

"Когато се разболее един лекар, на практика пациентът остава без лечение. Трябва да има механизъм пациентите да се прехвърлят към друг личен лекар", смята д-р Миндов.