Депутатите от ГЕРБ ще отменят промяната в Закона за потребителския кредит, с която позволиха неустойките по неизпълнение на договор за кредити (не от банки) да са в размер до 100% от стойността на самия кредит само няколко дни, след като сами я приеха. С това се занима бюджетната комисия днес точно преди в пленарната зала да започне обсъждането на бюджет 2021, научи Клуб Z.

Заседанието на комисията бе обявено, но без никаква яснота какво точно ще прави, освен че нещо ще допълва към Закона за държавния бюджет за догодина.

Любопитна е и "законодателната техника", с която от управляващата партия изпълняват обещанието си от миналата седмица за ревизия на скандалната поправка. А именно: чрез "преходни и заключителни разпоредби" на... проекта на държавния бюджет за 2021 г. При това внесена след крайния срок за предложения, на извънредно заседание на бюджетната комисия, свикано точно преди въпросният проектобюджет да влезе за разглеждане в пленарната зала за окончателно приемане.

Всъщност и самата поправка в Закона за потребителския кредит бе приета по "втория начин" - любим иначе, откакто ГЕРБ управлява. Текстът в Закона за потребителския кредит се появи в преходните и заключителните разпоредби между двете четения на промените в Закона за ДДС. Вносител бе независимият депутат Спас Панчев, който, откакто не е част от "БСП за България", най-често гласува с управляващите. С този механизъм на законотворчество на практика се променят закони на едно четене, въпреки че закони и изменения в тях по конституция се променят на две четения от Народното събрание. 

И макар управляващите да не са вносители, го подкрепиха. А още на следващия ден, когато се разбра какво са гласували депутатите, омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ако неустойките по кредити в размер на самите кредити останат в сила, ще бъде сезиран и Конституционният съд. 

Пак тогава шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че партията й ще внесе отмяна на скандалните промени и законът за кредитите ще се върне с стария си вид. Мотивът и бе, че в ГЕРБ "не сме лобисти". 

Очаква се отмяната на спорните текстове да бъде подкрепена от всички в парламента.