Нови спирки на градския транспорт ще има в София, а стари се премахват поради липса на натовареност. Това предвижда нов доклад на ресорния зам.-кмет Кристиан Кръстев и независимия общински съветник Борис Бонев, който бе приет в транспортната комисия.

Откриват се нови спирки по бул. "Св. Наум" на ъгъла с ул. "Милин камък" по линии 94 и 102. Доводът - има две училища и една детска градина наблизо, а тротоарите на булеварда така или иначе затрудняват пешеходците, защото са тесни и с наклон.

Действаща спирка по същите две линии се мести с 50 метра, още по-близо до хотел "Хемус". С това метростанцията "Европейски съюз" става с 30 м по-близка и има място за отделна автобусна лента. 

Открива се нова трамвайна спирка на линии 4 и 10 на ул. "Алабин", зад Съдебната палата. Така се изравняват и разстояния между спирки, дава се и достъп към емблематичния бул. "Витоша".

На метростанция "Витоша" пък се обединяват спирките за 6 линии64, 65, 66 , 83, 93, 98. Както и спирките на ул. "Ген. Никола Жеков" в "Надежда", две двойки двупосочни трамвайни и автобусни спирки на бул. "Илиянско шосе", трамвайна и автобусна спирка на ул. "Каменоделска", трамвайна и тролейбусна на ул. "Козлодуй".

Закриват се две трамвайни спирки - на линия 8 на бул. „Стамболийски“, спирка “Бул. Възкресение” за трамваи № 11 и 22 и автобуси № 11 и 83.

Добрата новина за планинския туризъм - автобус 63 до Златните мостове на Витоша ще прави с два курса повече. Линия А63 пък ще прави един допълнителен курс, движението ще е между 9,15 ч и 16,15 ч. в делничните дни, стига метеорологичните условия да го позволяват. 

Промените влизат в сила на 30 ноември - след като бъдат гласувани на заседанието на предстоящото в четвъртък заседание на Столичния общински съвет.