Министерският съвет одобри кандидатурата на Надежда Нейнски за поста на генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2024 г. 

Това съобщават от пресслужбата на кабинета след провелото се днес редовно заседание.

Издигането на българската кандидатура е израз на последователния ангажимент на страната ни към региона на Черно море, активната роля на България в рамките на ОЧИС, развитието на взаимодействието с ЕС и успешното четвърто българско председателство на организацията, протекло през първата половина на 2019 г. - посочват от МС.

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е учредена през 1992 г.  В нея членуват тринадесет държави: Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна и Република Северна Македония (от 6 ноември 2020 г.).

До средата на този месец бившият ни външен министър Нейнски бе българският посланик в Турция, но след изтичане на мандата й правителството предложи да бъде заменена от бившия съветник на премиера Бойко Борисов по външнополитичките въпроси Ангел Чолаков, който пък бе посланик във Франция.