Столична община отваря безплатно буферните паркинги към метростанциите в следващите два дни - 26 и 27 ноември. Причината - очакван ръст на замърсяването на фини прахови частици, съобщиха от общината.

Очакват се "неблагоприятни метеорологични условия" - липса на вятър, което ще доведе до задържане и натрупване на замърсители в ниските слоеве на атмосферата.

Мярката е с цел превенция, но типичният за сезона ръст на фини прахови частици е налице, показва справка на сайта airbg.info. Градът е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха. Индексът за качеството на въздуха показва ФПЧ над 50 µg/m³. Като райони с най-мръсен въздух тази сутрин са отчетени кварталите „Банишора“, „Орландовци“, „Яворов“, „Дружба“ и района на летище „София“, където стойностите могат да надвишават 100 µg/m.

При първата вълна от COVID-19 и последвалите ограничения нивата на замърсяване в града и по цял свят бяха спаднали - заради намалените пътувания. Междувременно изследвания сочат, че замърсяването на въздуха е и сериозен фактор за по-тежкото преминаване на вируса. 

Продължават и проверките на Столичния инспекторат на строителните обекти. През утрешния ден ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел „Пътна полиция“- СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито. От общината призовават гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР или на денонощния телефон на Оперативен център на Столичен инспекторат 02/987-55-55.