"Не можем да спрем хората да живеят, да ги направим затворници и заложници на системата, да пускат есемеси."

Това каза днес здравният министър Костадин Ангелов пред бТВ. 

Той отхвърли предположението, че се действа хаотично и без план, както и допускането, че предприетите вчера по-строги противопедимични мерки са били смекчени спрямо първоначалния вариант, обявен на пресконференция на здравните власти. Ангелов отново потвърди и че антигенните тестове все още не се смятат за алтернатива на PCR изследванията - "все още в България това няма да се случи". По думите му обаче "по ваксинационния план на страната се работи в момента".

"Как ще се действа ден за ден", възмути се здравният министър.

Той за пореден път обяви, че имало ясен план, който се следвал стъпка по стъпка.

"По този план стъпка по стъпка осъществяваме редица организационни мерки в системата", каза Ангелов.

 

"Нито една от мерките не е смекчена"

"Нито една от мерките не е смекчена", твърди още той по повод издадената си вчера заповед за затваряне на молове, преминаване в дистанционно обучение на училищата и т. н.

"Не, не съм казал по-твърди мерки отначало. А казахме мерките като принципни положения. Трябваше да се обсъдят с всички ресорни министри, да се види медицинския ефект и тогава да се реши", добави министърът.

В първоначалното предложение обаче се говореше за много по-пълно затваряне - дори само по отношение на магазините липсваше уточнението, че става въпрос само за моловете, изключение сега се прави за театрите, които остават да работят и т. н.

Фитнесите затварят, но не и плувните басейни, защото там имало много по-малка опасност от предаване на заразата.

Предложението е извънредната епидемична ситуация да бъде удължена до края на месец март, ще го направим на две стъпки - първата до края на януари и след това ще се прецени дали да бъде удължена, разясни още министърът.

Той даже показа сравнителна таблица за предприетите мерки и обяви, че българската държава предприема мерки подобни на тези Франция, Австрия, Унгария, Литва, Чехия и т. н.

8 декември е позволен

Въпреки ограниченията тържествата от порядъка на 12-15 души остават. А за предстоящия студентски празник, за който приготовленията текат, въпреки че университетите от доста време са на дистанционно обучение, министърът обясни, че "8 декември е позволен на местата, където се спазват противоепидемичните мерки". След което обяви, че щяло да има много строг контрол.

"Основната идея е да спрем масовото разпространение на заразата и предаването и от човек на човек, ние не можем да спрем заразата, можем да контролираме темпа на разпространение", каза той.

След което продължи:

"Не можем да спрем хората да живеят, да ги направим затворници и заложници на системата, да пускат есемеси. Не сме стигнали до това."

А въпреки че заповедта за т. нар. зелени коридори с вчерашната му заповед претърпява трета поред модификация, министърът твърди, че "няма отстъпление".

"Една мярка, за да работи, тя трябва да намери обществен консенсус, той не беше намерен", каза той.

За PCR тестовете - пазарът определя цената

"Ние сме готови с електронното направление. Въпрос на подписване, след като е подписан договорът, това може да стане факт. Аз не участвам в преговорите. Аз създавам среда, подходяща за постиганет на баланс."

Така Ангелов коментира забавянето на въвеждането на направления, които личните лекари да дават за PCR тестове. Това трябваше да се случи от началото на ноември. Но анексът на Националния рамков договор беше подписан от НЗОК и БЛС едва в късния следобед вчера, 25 ноември.

 

Цената, която ще плаща Националната здравноосигурителна каса за теста, остава непроменена - 60 лв. Според здравния министър забавянето на подписването не било заради цената на теста, но той не бил страна в този процес.

Той коментира и въпроса дали за PCR изследванията не се плаща твърде много - без направление в някои лаборатории се плаща до 125 лв., в духа на пазарната икономика и конкуренцията.

"Това са ценностите на системата. Една от тях е конкуренцията, пазарът определя цените. Министерството на здравеопазването или държавата нямат никакво право да определят цените", каза той.

А по повод изказване на управителя на НЗОК Петко Салчев, в което той в прав текст казва, че цената, на която се купува един тест е между 17 и 25 лв. и че смята, че здравната каса плаща твърде много, министърът потвърди:

"Това, което каза проф. Салчев за цената на теста, е така. На такива цени се доставят в България".

След което обаче продължи:

"Всяка една лаборатория освен консумативите,  има цена на труда, амортизации, ток, вода и т. н. допълнителни косвени разходи. Цената над 60 лв. се определя от организацията, която предлага теста. Аз като бивш директор на болница знам какво струва един такъв PCR тест".

Той знаел, че в някои лаборатории цената стига до 120 лв., защото и той си бил правил такъв тест.

Ангелов повтори вече известната си позиция за антигенните тестове, че в следващите дни в България няма да се случи те да се считат за алтернатива на PCR-а. В момента заради много по-ниската цена на антигенните тестовете обаче те се правят масово, но не се вписват в статистиката, отчитана от Единната информационна система, а от тях не произлиза и изискването заразеният да се карантинира.

"Европейският център за контрол на заболяванията казва, че антигенните тестове могат да се прилагат в места, където има големи групи хора, не можем да направим на всички тестове, но да ги правим за скрийнинг и при положителен тест отново да се прави PCR", каза министърът.

Той добави, че продължават да обсъждат дали да се прави антигенен тест на хора с клинични симптоми и това да се счита за положителен тест.

В момента антигенни тестове били раздадени на лекарите в линейките, на РЗИ, във фургоните в болниците, в COVID зоните на ДКЦ-тата, правят се безплатно на пациенти с клинична симптоматика.

По ваксинационния план се работи

Па ваксинационния план на България за имунизиране против коронавируса се работи в момента, по думите на министъра.

Той имал две посоки - кои ще са групите, които ще бъдат ваксинирани първи. Ще се започва от хората на първа линия, възрастните и след това всички останали, разясни Ангелов.

"Много е важно всички ваксини да бъдат факт, да бъдат на пазара, да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата", добави той.

Според министъра България има един от най-добрите ваксинационни календари в света

В момента има три града, в които може да се дарява и обработва кръвна плазма - София, Варна и Пловдив, до края на седмицата това трябвало да стане възможно и в Стара Загора и Плевен.

Ангелов напомни, че държавата ще поема разходите на всеки човек, който иска да дари плазма, но трябва да пътува от друго населено място.