Състав на Софийския апелативен съд потвърди мнението на първата инстанция: Кристина Дунчева - заподозряна за убийство на двете си невръстни деца, трябва да остане в ареста.

Адвокатът на жената от Сандански Маньо Алексиев пледираше тя да бъде пусната с по-лека мярка. Той направи странна асоциация, като цитира норми от времето на Великата френска революция, когато законът бил - който пролее кръв на улицата, да бъде задържан. Така лекар видял човек, получил инсулт и опитал кръвопускане... и се оказал под ударите на закона.

Въпреки странната аналогия, съдът прие за правилни мотивите на първата инстанция - ОС-Благоевград, която остави жената на 21 ноември с най-тежката мярка.

Съдебният състав на САС потвърди, че показанията на роднините на Дунчева, на мъжа, с когото живее на съпружески начала, на дошлите на място полицаи и изготвените първи огледи и експертизи са единодушни в посока, че вероятно тя е извършител на убийството на двете й деца.

Убийството е "по особено мъчителен начин и с особена жестокост", прие още съдът (Дунчева е подведена по едни от най-тежките членове от НК, които предвиждат включително доживотен затвор без замяна, б.р.)

 Освен това от определението на апелативните магистрати днес стана известно още нещо - жената не е вземала предписаните й лекарства.

И макар изводите от съдебно-психиатричната експертиза към днешна дата да не са готови, може да се изведе становище, че тя остава психически лабилна. .

"... Поради което оставянето й извън ареста крие риск от извършване на ново противоправно деяние", заключи съдът.

Промяна на мярката дори в следващата по тежест - домашен арест, според САС не би могла да осигури целите на търсената процесуална принуда.

Клуб Z припомня, че Дунчева е заподозряна, че на 19 ноември в Сандаски уби децата си Васил (5 г.) и Ивон (3 г.).