След месеци пребиваване в ареста, Апелативният специализиран съд постанови днес, че ще пусне по-големия от братята Бобокови - Атанас, ако внесе 2 млн. лв. парична гаранция.

Съдейки по "медийните" дела в последно време, това е рекорд в правната ни система. Досега около делата на жената на Васил Божков - Елена Динева и съдружника му Александър Тумпаров бяха налагани гаранции от по 1,5 млн. лв.

Апелативните спецмагистрати се произнесоха, че мярката е съобразена с имущественото състояние на бизнесмена.

Бобоков е в ареста неизменно от 28 май. Той е обвиняем в ОПГ за екологични престъпления - най-вече около дейността на завода му "Монбат".

Прокуратурата показа как изкопава с багери опасни отпадъци в Плевенско, които според обвинителите са там в резултат на дейността на "бандата" на Бобокови.

През миналата седмица Спецсъдът като първа инстанция измени мярката на Бобоков в "домашен арест". Днес тя се променя в парична гарнция.

Ето и съобщението на Апелативния спецсъд:

Апелативният специализиран наказателен съд, 1-ви въззивен състав отмени протоколно определение на Специализиран наказателен съд по НЧД № 3360/2020 г., с което е била изменена мярка за неотклонение на обвиняемия Атанас Бобоков от „задържане под стража" в „домашен арест", като вместо това измени мярката за неотклонение на обвиняемия Бобоков от „задържане под стража" в „парична гаранция" в размер на 2 000 000 лева, като съобрази наличните по делото данни за имущественото състояние на обвиняемия, както и всички обстоятелства по чл.56, ал.3 от НПК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.