Световноизвестният оперен певец Камен Чанев почина, съобщи БНТ. Той беше диагностициран с COVID-19 и беше на лечение в болницата в Стара Загора.

Преди дни приятелите на Камен потърсиха спешно реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му, след като той бе хоспитализиран.

Последното изпълнение на сцена на Камен Чанев бе на старозагорска сцена. Публиката го аплодира на 6 ноември като Отело в едноименната опера от Джузепе Верди, в ролята на Дездемона бе съпругата му Таня Иванова. С този спектакъл операта в Стара Загора трябваше да открие новия сезон на 23 октомври, но заради усложнената обстановка премиерата се отлага.

Съпругата на Чанев също е била с положителен тест за коронавирус, но кара болестта по-леко. Иванова е неотлъчно до леглото на съпруга си по време на болестта му. От началото на пандемията двамата живеят в родния град на съпругата му, Стара Загора, уточнява "Площад Славейков".

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Той беше най-успешният български тенор с международна кариера - солист на Националната опера и балет в София и на Пражката опера, Чехия. Завършил е Държавната музикална академия в София. Специализира в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов.

Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

Името на Камен Чанев се свързва със сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от "Манон Леско” и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от "Турандот”).

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли (“Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др.), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, "Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер” на Росини, "Симфония №8” на Малер и др.

 

 

Дебютът на Камен Чанев като Отело в Старозагорската опера и последната му роля.
Поклон пред паметта му!