"Вече знаем, че започва да се оформя заболеваемост от около 10-15%, която остава скрита." 

Това отчете пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

През последните дни заболеваемостта изглежда, че се задържа на едни и същи позиции с около новорегистрирани 4000 случая в Единната информационна система. Кунчев обаче призна, че здравните власти са все по-наясно, че това може да се дължи на факта, че все повече българи предпочитат да си правят антигенен тест, който е по-евтин, резултатът излиза за минути. Антигенните тестове обаче не са основание за официално карантиниране, както и не влизат в официалната статистика.

Досега процедурата за PCR тестове с направление беше много тежка и възможностите ограничени, а цената им на пазара средно около 100 лв. Затова повечето хора със симптоми или контактни на болни предпочитат да си направят антигенен тест, който е с пъти по-евтин. От днес официално влиза в сила, след обнорадването му в Държавен вестник, анексът към Националния рамков договор, с който и личните лекари ще могат да издават направления.

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че в близките дни няма да има приемане на антигенния тест за алтернатива на PCR-а. Кунчев в петък обясни, че основните притеснения са доколко всички антигенни тестове на пазара са достатъчно достоверни. 

"От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен във всички антигенните тестове, които се използват, ще поискам да ги изравним с PCR тестовете. Но както всичко друго в живота под антигенни тестове се разбират както такива, които дават 30-40 процента сигурност на резутата, така и такива с над 90 процента. Така че много зависи какви антигенни тестове ползваме и да сме сигурни в тях. Вече знаем, че започва да се оформя заболеваемост около 10-15%, която остава е скрита. Тъй като хората, избягвайки допълнителните мерки, не си правят PCR тест", каза той.

Той добави, че здравните власти обмисляли всеки положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение по повод на каквито и да е оплаквания, пациентът да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. И да влезе нормално в системата. (Според анекса личните лекари нямат право да издават направление за PCR при направен антигенен тест.)

"Закупили сме и разпределили немалък брой тестове, които вече са в лечебните заведения. Той няма да стигне. В момента сме в процедура по осигуряване на 1 млн. теста, така че да сме сигурни, че всеки ще има достъп до тях. Ако ви кажа, че в момента в България има сигурно 40 фирми, които предлагат такива тестове, и те определено не са равностойни“, допълни главният държавен здравен инспектор. 

Какъв ефект се търси от новите мерки

Дори и при изкривените официални данни числото R, което показва колко души заразява един човек, все още е над единица.

„Ако мерките дадат своя принос, след две седмици ще отчетем забавяне на разпространението", надява се Кунчев.

"От 21 декември ще се предприемат мерки за смекчаване. Най-амбициозният ни план е да намалим смъртността и заболеваемостта с 30-35%, което е много трудна работа. Добре е да навлезем в плато и да се спре процесът на увеличаване на смъртността и заблеваемостта. Това също ще е успех. Ако успеем да го снижим, това ще е още един успех. В период на пандемия от нов вирус неправилен и невъзможен е начин на планиране според прагове на заболеваемост.Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, предприемаме следващите мерки", добави той.

Кога ще се разхлабят

Плановете са най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1 до 5 клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме, каза още Кунчев.

Според него би било грешка всичко рязко и изведнъж да се отвори на 21 декември.

"Идеята с тези мерки е да успеем да дадем на хората нормални празнични дни", пак повтори той.

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Никоя страна не е готова, защото говорим за пандемия. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота, тези възможни най-меки мерки този баланс ще продължим да го търсим“, каза специалистът.

"Страната ни влезе в най-тежката фаза на пандемията"

Кунчев коментира и стряскащите статистики, които миналия петък изведоха България на първо място в ЕС по брой на смъртни случаи от COVID на милион души, а след няколко дни и в света. Сравнителните данни на НСИ спрямо починалите за същия период на годината през минали години също не са окуражаващи - ръстът за 46-ата седмица на 2020 г. е почти двоен в сравнение с 2019 г.

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността", отбеляза Кунчев.

„Не мисля, че мерките са забавени – навременни са. Има два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките“, повтори той известни тези на здравните власти. 

„В света се натрупа достатъчно опит. Обикновено това са страни извън Европа. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни още специалистът.

„Здравната ни система лекува 6600 души в момента и изписва между 1000 и 2000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, смята още доц. Кунчев. 

Той изрази убеждение, че SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина, ще се узаконят. 

"Имайте предвид, че в огромната част от Европа поставянето под карантина и самоизолацията са доброволни процеси и не следват след някакъв документ, който някой трябва да им връчи. Там въобще не е имало такъв процес", каза той.

Ваксините

По ваксинационния план за COVID-19 се работи, а по думите на Кунчев той ще е готов другата седмица.

"Ще започнем със здравните работници, хората, настанени в социални домове, след това хората в критични инфраструктри", а обхватът постепенно ще се разширява.