По традиция парламентът е място, в което спорят управляващи и опозиция, но не и днес, не и в България. Трима министри от кабинета "Борисов" 3 се скараха пред очите на депутатите, а темата - задава ли се водна криза, как се управляват язовирите у нас и каква е комуникацията между министерствата на околната среда, земеделието и регионалното развитие. Носи ли някой отговорност или "безотговорност" за кризата в Перник, за задаващата се такава в Източна България и по-специално Бургас, използват ли се язовирите за политически цели.

Основните действащи лица: екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро и колежките му Десислава Танева и Петя Аврамова. Той ги обвини в безотговорност и бездействие, а те него - че се "упражнява в театрални постановки".

Публиката: парламентът и всички граждани, които гледат живите предавания на петъчния парламентарен контрол.

Както Клуб Z писа, малко по-рано през деня Ревизоро дойде в парламента, за да информира депутатите за състоянието на водните ресурси. В дълго и пламенно слово той описа апокалиптична картина и призова партиите за помощ и ненамеса. Конкретно обаче обвини Министерство на земеделието храните и горите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, че "воюват" помежду си. Че не процедират документите за изграждането на на тръбопровода, който може да спаси Бургас от водна криза и прогнозира такава след 5 до 6 месеца. Обвини и управляващите: "Тук някой внася закон зад гърба ни, с който да разрешим тези земеделци да копат каквото си искат когато си искат" (сондиране за напояване). А за кризата в Перник - каза, че язовирът е бил източен, политиците са мълчали предизборно, а ремонтът му е продължил повече от строежа. Обвини и кметът на града, че не е узаконил водопровода от София. Обвини и този на Бургас - че бездейства за бъдещата криза.

Засегнати, двете колежки на Димитров прекъснаха парламентарния контрол, за да дадат своите обяснения и на свой ред го атакуваха.

Първа говори змеделската министърка Танева, като определи изявлението на Ревизоро като "обвинения" и "съждения". По думите й досега двамата имали "пряка комуникация, понякога малко затруднена", като последният им разговор бил от понеделник. След което Танева реши да сподели как двамата се чули, когато тя разбрала, че той е с COVID-19. Димитров бил " много афектиран". Говорили 50 минути, разбрали се, имали обща визия и затова сега министърката се чудела как може Ревизоро да говори такива неща. 

Въпросните схеми за Бургас, твърди Танева, били предоставени "още преди 20 дни". Кметът на Бургас Димитър Николов пък й се бил обадил преди 3-4 седмици с молба за архивна документация за друг язовир с тенденцията може ли да бъде ползван за питейна вода. В министерството дошли строителен инжинер и зам.-кмет да прегледат архива - всичко налично било предоставено. 

"Война с МРРБ - за първи път чух за такава теза", заяви още Танева.

А относно "дупченето" за напояване, посочи:

"Много тъжно, няколко месеца назад в началото на летния сезон самият колега призоваваше през медиите във връзка със засушаването, че земеделските производители сами трябва да си търсят собствени източници за напояване." 

След много срещи с бранша били инициирани въпросните промени, имало и среща на която присъствал и Ревизоро. "В крайна сметка това е предмет на гласуване в НС", заяви министърката. И очерта бъдещето (неясно кога): първо, трябвало да изгождаме от това, че напоителни системи ще бъдат рехабилитирани и пуснати в действие основни канали за 50 милиона - за напояване; второ - във връзка с изготвянето на националния план за възстановяване министерството предложило цялостна рехабилитация на напоителни системи във вида, в който е функционирала най-добре.

"Да, живеем в тежки времена, всеки минава през изпитания, чувства липса на грижа за себе си...", вметна министърката.

За втори път в този ден (първият бе след изказването на Ревизоро) от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да поеме отговорност за така създалата се ситуация, да потвърди или отрече казаното от екоминистъра и направо да подаде оставката на кабинета.

"Вие чувствате ли, усещате ли в какво се превръща Народното събрание - в свидетел на разпада на порочното управление на ГЕРБ. Не усещате ли че този, който трябва да координира действията го няма...", посочи Христо Проданов (БСП) и парламентарната шефка Цвета Караянчева му... спря микрофона.

Настана спор по каква точно процедура от правилника за работата на парламента от опозицията искат Борисов да дойде. "Такава процедура няма. Четете го тоя правилник", отсече Караянчева и даде думата на втората министърка - да обори Ревизоро.

"Изявлението, което направи днес министър от правителството, от коалиционното правителство, аз за разлика от колежката Танева не го приемам като обвинение, а като хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения", започна и тя.

След което разви темите в ресора й.

По отношение на язовир "Камчия" заяви, че не нейното ведомство се бави, а това на Димитров. През октомври регионалната министърка внесла доклад в Министерския съвет да се обособят резервни източници за питейно водоснабдяване - от язовирите Порой и Ахелой. МОСВ трябвало да изготви доклад за необходимостта от този подход.

"За да дадеш 60 милиона лева и да изградиш водопроводи, станции, кули, трябва да има обоснован доклад. Затова МС прие че МОСВ като принципал на водите могат да изготвят такъв доклад, трябва да го направят за да обосноват необходимостта от подвързването на тези два язовира. За този доклад министър Димитров удобно забравя. Въпреки това ние работим."

Така в МРРБ били направили водолазно и алпийско проучване, изискали документи, проучвала се и доставката на тръби, както и ВиК холдингът да отпусне средствата.

"Въпреки това без този доклад няма как да похарчим 60 милиона лева, защото утре всички вие ще ни питате защо похарчихте тези пари, а министърът ще се изявява по медиите как пълни този или онзи язовир", хвърли камък в градината на Ревизоро колежката му Аврамова.

И продължи:

"Ако министър Димитров, който управлява водите в България, смята че Бургас е в бедствено положение, защо не внесе в МС предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас. Защо плаши хората от трибуната на МС. Нека се обърне към бургазлии и каже има ли вода в язовира и какви мерки трябва да бъдат предприети. Това което днес беше направено е да всяваме паника.

Докато ние работим някой се упражняват в театрални постановки."

За Перник пък каза, че водопроводът може да се узакони и по-късно, а ПУП-ът вече бил процедиран (ако министърът не знаел).

А за ремонта на стената на яз. "Студена", заяви:

"Категорично подчертавам, за да го чуе и министърът, че дейностите са направени от водолази и са приключени през 2018 г. Така че не е източван, а е ремонтиран. Има снимки и цялата документация е в ДАНС и Окръжна прокуратура - Перник."

След като двете министърки се изказаха и от ГЕРБ им ръкопляскаха (вероятно с оглед на това, че Емил Димитров не е от тяхната квота, а от тази на Обединени патриоти, като и там се води "гражданска", а не е партиен член), от БСП пак поискаха Борисов да дойде в зала. Караянчева отново спира депутатски микрофони и отново заяви, че няма процедура, по която премиерът да бъде извикан. Можело сам да дойде, ако поиска. Премиерът не дойде. Обаче съпредседателят на ОП Валери Симеонов излезе със свое контрапредложение:

"Моята процедура е същата. Тъй като вчера е имало закъснение на един влак, моля да поканите началника на гара "Подуяне".

Ето как се опита да приключи Симеонов темата със състоянието на водните ресурси у нас. Но не се получи, защото насред изслушването на здравния министър Костадин Ангелов в рамките на контрола, от левицата пак поискаха изслушване на премиера - да обясни противоречащата си от министрите му информация. Председателстващият Симеонов, който е и зам.-шеф на парламента, пак отказа с аргумента "внесете искането по каналния ред". 

Обаче се намеси и самият Ангелов, за да обяви, че току-що е разговарял с кмета на Бургас, който го уверил, че не се задава никаква водна криза.

Симеонов го поряза каква е връзката с парламентарния контрол, а Ангелов отвърна: касае здравето на хората.