С думите, че бюджетът за 2021 е "разоряващ" и "неадекватен",  а новите мерки за борба с коронавируса на правителството са пожарни и закъснели, президентът Румен Радев разкритикува последните решения на управляващите. Въпреки, че не е съгласен с много от заложените политики в бюджета на страната за следващата година, Радев каза, че няма да налага вето, защото нито един президент досега не го е правил. 

Според държавния глава кабинетът се опитва да внуши, че болните са виновни.

"Българите умират от лош стандарт на живот, от лоша профилактика, от много заболявания - затова апелирам да спазваме мерките, за да разтоварим колкото може повече българските лекари и медицински сестри, "които работят на предела на своите възможности", каза Радев.

По думите на президента правителството показва едновременно, че няма нужда от никакви мерки и от много строги мерки. Според Радев няма социални и икономически мерки, не е мислено предварително за времето, в които се налагат сериозни здравни мерки.

"Кога ще получат по 24 лв. на ден хората - евентуално след празниците, това не е сериозно", попита Радев.

Според президента кризата се използва за пиар и това води до загуба на човешки живот. Той е убеден, че лятото е било пропуснато за каквито и да е действия по подготовка.

"Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ на достъп до здравеопазване, както е по конституция", заяви президентът.

Президентът смята, че този бюджетът на държавата за 2021 г. изобщо не е адекватен и показва ясно защо сме на последните места в Европа.

"Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения", каза Радев. 

И прогнозира, че бюджетът ще ни вкара и в дълбоки дългове.

Проектът за нова конституция на ГЕРБ, който така и не получи необходимата подкрепа в парламента, Радев определи за фарс.

"Премиерът използва конституцията, за да остане още някой и друг месец, с една цел - те да правят изборите, по тяхната система", смята той.

Държавният глава поосочи, че правителството твърде късно е решило да отстоява националния интерес по въпроса със Северна Македония. И сега сме в изолация.Според него България трябва да види устойчива македонска политика, която да показва изкореняване на омразата към страна ни и антибългарските настроения. 

"Ще бъде груба грешка, ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и подпишат една от нова пожелателна декларация без ясни критерии", каза Радев.

Попитан защо не е одобрил бившия външен министър Даниел Митов да стане посланик в Румъния, Радев отказа да отговори с думите, че по конституция няма какво да се обяснява на външния министър. Президентството е намалило политическата квота при посланиците ни и залага само на хора, които "бранят българския интерес", добави Радев.