В последните дни си спомняме и този момент в кариерата на починалия Диего Марадона - как в един ден и мач, срещу един съперник и на една първенство той вкара най-срамният гол в кариерата си и най-великият. В рамките на четири минути.

В четвъртфинал на Световното в Мексико през 1986 г. Аржентина побеждава Англия с 2:1 и дни по-късно прегръща титлата. В 51-ата минута Марадона отбелязва с ръка, изпреварвайки за частици от секундата вратара Питър Шилтън. Дяволски гол.

В 55-ата той преодолява половината отбор на съперника, тръгвайки от своята половина, и удвоява. Божествен гол. Типично за Марадона - на двата полюса.

Би Би Си отново разговаря със съдията на този двубой - 76-годишният тунизиец Али бин Насер, придобил световна слава покрай първото попадение, което завинаги ще остане в историята като Божията ръка. Запитан след мача дали е използвал ръката си, Марадона отговаря, че това е била "по-скоро Божията ръка".

 

 

Сладкодумният Бин Насер започва от второто попадение, обяснявайки, че се чувства "горд", че е спомогнал за отбелязването му в 55-ата. Той оставил Диего в действие докато стои на краката си, дал авантаж и така "станал част от историята".

"Той тръгна от центъра, спомня си бившият арбитър. - Следвах го плътно. Когато реферираш на играчи като Марадона, не можеш да свалиш очите си от тях. На три пъти опитаха да го фаулират, но желанието му за победа го буташе напред. И така до наказателното поле, а аз давах авантаж. Гледах отстрани и се питах как този човек е способен на това да преодолее трима съперници и да продължи да тича 50 метра. Очаквах да го повалят в наказателното поле и всеки момент се готвех да надуя свирката за дузпа.

 

За моя изненада обаче той премина още един защитник и вратаря, за да отбележи и това се превърна в Гола на века. Горд съм като съдия и човек, че изиграх роля за това историческо постижение. Ако бях отсъдил нарушение при някой от трите контакта, нямаше да станем свидетели на това вълшебство. Този авантаж е сред най-големите ми постижения."

На видеото не се виждат "три контакта", и един дори не се забелязва като за нарушение (и авантаж съответно), но явно Бин Насер е "прочел" нещата по друг начин в голямото си въодушевление.

На стадион "Ацтека" присъстват близо 115 хиляди души. Девет минути преди края Гари Линекер намалява резултата, а малко преди последния сигнал едва не изравнява. 

До днес Марадона е приеман със смесени чувства на Албиона - именно заради първия гол. Онзи ден Линекер бе критикуван заради първото си съобщение в туитър след смъртта на легендата - че било "хладно и високомерно". След това му се наложи да обяснява, че винаги се е прекланял пред №10.

Питър Шилтън пък заяви, че Марадона безспорно е бил страхотен футболист, но и много лош спортсмен - никога не си е признал, че използвал ръката си, не се е извинил. В интерес на истината първото не е вярно - години по-късно величието признаваше греха си в 51-ата минута.

"Спомням си ситуацията много ясно, коментира този гол Бин Насер пред Би Би Си. - Английски защитник (Стив Ходж, бел. ред.) върна топката назад и Марадона скочи във въздуха заедно с Питър Шилтън. Те се оказаха встрани от мен - бяха от страната на моя асистент, българинът Богдан Дочев. В първия момент се поколебах и хвърлих поглед към Дочев, който тичаше към центъра, потвърждавайки по този начин, че голът е редовен. Той не ми сигнализира, че има игра с ръка."

"Инструкциите ни от ФИФА преди мача бяха много ясни - ако колегата ти има по-добра гледна точка към дадена ситуация, уважи това", продължава тунизиецът.

 

 

Би Би Си припомня, че Богдан Дочев, който почина на 80 г. през 2017-а, е имал друга трактовка за координацията между съдиите.

Дочев - може би най-добрият български съдия през 70-те и 80-те години, е цитиран с думите, че "ФИФА не е позволявала на асистентите да дискутират ситуации с главния съдия". 

"Ако ФИФА беше поставила в толкова важен мач за рефер европеец, първият гол на Марадона нямаше да бъде зачетен", гласи коментар на Богдан Дочев, който в малкото си интервюта след случката не криеше огорчението си, че върху него и България стои незаслужено петно.

А не би трябвало, тъй като отговорността стояла пред Бин Насер (известен в България и като Бенасьор, бел. ред.). Главният рефер не потърсил Дочев за консултация, а още преди мача настоял пред него и другия помощник, че отговорността за наказателните полета е само негова, обясняваше той.

А Бин Насер хвали "прекрасното спортсменско отношение" към него от страна на англичаните. 

"Гари Линекер дойде при мен и ми подвикна: "Съдията, моля ви, игра с ръка!" Аз му отвърнах: "Моля ви, играйте!" За мен това бе 100-процентов гол, следвайки инструкциите на ФИФА", казва той.

И продължава като истински ценител:

"Когато Англия намали резултата, тайно поисках и да изравни. Щеше ми се да се насладя на този мач за още 30 минути. Беше абсолютна наслада от началото да края. Независимо от голямата жега, исках двубоят да продължи. Беше прекрасен мач между два велики отбора."

Марадона гостува в Тунис през 2015 г. и посещана Бин Насер в дома му. Носи му дар.

"Казах му, че не тимът на Аржентина е станал световен шампион, а Марадона. Той ми каза: "Ако не беше ти, нямаше да мога да отбележа Гола на века". Даде ми подписана фланелка с автограф. "За Али, мой приятел завинаги", завършва бившият съдия пред обществената британска медия.