Ваксинацията срещу COVID-19 е единственият начин да се подобри начина на живот на хората в пандемията, а налични количества от ваксина в България ще може да се очаква да има след 15 януари. 

Това заяви днес пред БНТ директорът на столичната болница "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. Припомняме, че България участва в общата европейска поръчка на 4 различни ваксини, от четири различни компании, които вече обявиха, че са на прага на пускането им в употреба. От вчера първата такава компания - Pfizer, пък дори започна да товари самолети за Европа с определени количества от своя продукт. 

По думите на Балтов в началото на декември ще бъде готова и ваксинационната програма, за да може да се започне с изчисляването и разпределението на дозите. 

"Има къде да съхраняваме ваксините, дори в "Пирогов" имаме хладилник на минус 70 градуса", успокои той, отговаряйки на въпрос как ще се пази препарата. 

Той потвърди, че за момента ваксината ще е безплатна и доброволна, но заяви, че след врее е възможно да бъде включена в имунизационния паспорт за цяла Европа. Тоест - който няма ваксина, няма да може да влиза в други страни от ЕС. Това обаче не е нещо ново, обясни Балтов, като даде пример с Африка, където ако нямаш някои определени ваксини - просто не можеш да влезеш. 

Той коментира и новите ограничителни мерки, които влязоха в сила от вчера вечерта. Според тях се затварят всички големи търговски обекти тип молове, спортните мероприятия ще са без публика, оставаме без конгресни и други събития, театрите ще работят, но само на 30% от капацитета си, другите културни мероприятия са прекратени до 21 декември. До тогава няма да работят и заведения, барове и дискотеки. 

"Не бих казал, че сме закъснели с мерките. Самата процедура изисква време и знаете, че това трябва да премине през всички ресорни министри, за да се отчетат загубите. Благодарни сме на министър-председателя, че това, което искахме, беше прието", заяви лекарят и пред Нова, където гостува малко по-късно. 

Неговото лично очакване било в следващите 10 дни заразените да намалеят. След 21 дни пък се смята, че ще има и рязък спад на смъртните случаи. Мерките пък били въведени до 21 декември, за да може хората да празнуват нормално коледните дни. 

Въпреки това той предупреди, че не бива да се отпускаме и след тази дата, за да може да видим добър резултат.