Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес отказа да отхвърли нов вот за независимост на Шотландия догодина, заявявайки, че иска референдум в началото на следващия шотландски парламент, предаде Ройтерс.

Шотландците отхвърлиха независимостта през 2014 г., но "Брекзит" и управлението на кризата с COVID-19 от британското правителство засилиха подкрепата за отделяне на Шотландия и повечето социологически проучвания показват, че мнозинството в момента подкрепя напускането на Обединеното кралство.

Изборите за парламента на Шотландия ще се състоят през май и се очаква Шотландската национална партия на Стърджън да се представи силно. Според нея победата би ѝ дала мандат за поредния референдум за независимост.

„Искам да го видя в началото на следващия мандат на шотландския парламент, а не в по-късната част“, ​​каза Стърджън пред "Скай нюз", отказвайки да изключи възможен вот през есента на 2021 година.

Британският премиер Борис Джонсън  е против нов вот за независимост в Шотландия в близко бъдеще. Според него референдумът през 2014 г., в който шотландците гласуваха с 55 на 45 процента срещу независимостта, е решаващ и трябва да се уважава ангажиментът той да бъде събитие веднъж на поколение.

Докато Обединеното кралство като цяло гласува с 52 на 48 процента за напускане на Европейския съюз на референдума през 2016 г., ясно мнозинство от шотландците гласуваха за оставане в ЕС.