Новата проевропейска президентка на Молдова Мая Санду предложи днес Русия да изтегли войските си от сепаратисткия Приднестровски регион и те да бъдат заменени от цивилни наблюдатели по егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но срещна отказ от Кремъл. 

Евентуална промяна на статуквото в Приднестровието може съществено да дестабилизира ситуацията в региона според Кремъл, който призовава да се избягват "резки движения", засягащи тази деликатна тема. Тази позиция представи днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руски президент, запитан при какви условия руските миротворци може да напуснат Приднестровието, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Русия контактува с избраната за президент Санду по дипломатическа линия, посочи Песков в отговор на друг въпрос и напомни, че президентът Владимир Путин вече поздрави Санду по повод изборната ѝ победа.

Москва ще се съобразява с всички възможни негативни последици от евентуални резки стъпки на новото ръководство на Молдова и разчита да продължи конструктивния диалог, воден със сегашния молдовски ръководител Игор Додон, каза говорителят на Кремъл.

Песков съобщи, че Санду не е обсъдила темата предварително с Москва и спомена за "нуждата от по-балансиран подход в контекста на нашите двустранни отношения".

Санду заяви днес пред журналисти, че смята да активизира преговорите за Приднестровието във формат "5 + 2" (Молдова, Приднестровието, ОССЕ, Русия, Украйна и наблюдатели от САЩ и ЕС).